Plezanje na Havajih, edinstveno doživetje za vsakega plezalca

Objavljeno: 18. November 2020 - 11:35
Komentarji: 0 komentarjev

Verjetno do tega trenutka še niste še pomislili, da na rajskih Havajih obstaja športno plezanje. In ja, ne le opremljene športne smeri, na otočju se je razvila tudi precej zanimiva plezalska skupnost, ki je med drugim opremila nekaj manjših plezališč, prav tako pa na otočju poznajo balvansko plezanje na plaži. Otok Oahu ima opremljenih približno 150 športnih in trad smeri ter nudi okrog 250 zanimivih balvanskih problemov.

Plezanje na Havajih je raziskala in opisala svetovna popotnica, plezalka, adrenalinska odvisnica, ljubiteljica konj in narave, avanturistka, novinarka in potopiska Tadeja Magdič.


Na otoku Oahu prevladuje vulkanska skala, ki je precej specifična za plezanje. | FOTO: Gaby Guyman

Havaji skrivajo mali plezalni raj

Športno plezanje je na Havajih je prav zaradi rajskih plaž in slikovite pokrajine obstranska stvar. A vas bo presenetilo, kakšen mali neobdelani plezalski dragulj skriva v sebi. Res je sicer, da je njihova plezalna skupnost majhna, pa tudi redko se na Havajih znajde kakšne plezalski popotnik, zato boste na otočju bolj ali manj prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti. Plezališča so sicer dobro opremljena in imajo zanesljiva sidrišča. Na glavnem otoko Oahu je največje plezališče imenovano Mokuleia Wall, ocene se tukaj gibljejo od 4c pa vse do 8a+. Najbolj me je presenetilo, da so le redki plezalci, ki plezajo naprej. Večina jih namreč leze na topa, tisti, ki plezajo najprej zato veljajo za neke vrste junake.


Največje plezališče se imenuje Mokuleia Wall in se nahaja na otoku Oahu. | FOTO: Gaby Guyman

Še največ težav sem imela, da sem sploh našla potko do plezališča Mokuleia Wall. Ni namreč nobene table, ki bi te usmerile kam iti. Malo iznajdljivosti zato pride prav. Pomagala sem si z avtomobili, ki so bili parkirani ob cesti. Eden od plezalcev je namreč v prtljažniku pustil nekaj odvečne plezalne opreme. Stena je precej visoko, plezalce na njej lahko prepoznaš, če imaš seveda daljnogled ali dober fotoaparat z večjo povečavo. Potka preko travnika vodi do gozda, od tukaj je dostop je precej težak, saj moraš do vrha peš premagati velike kamnite balvane. Plezališče vas bo zaposlilo za nekaj časa, saj je navrtanih več kot 50 smeri, dolge pa so tam do 30 metrov. Lokalci so super prijazni in radi pomagajao. Morda bodo malo presenečeni, ko boste prišli z vso plezalno opremo, saj so tujci tukaj prava redkost, a vas bodo takoj sprejeli v družbo.


Plezalska eksotika je obarvana s črno skalo in bujnim zelenjem. | FOTO: Tadeja Magdič

Drugo večje plezališče se imenuje Makapuu na jugovzhodu otoka, je lažje plezališče, namenjno začetnikom, saj ocene tukaj ne presegajo 5c oziroma 6a, pa še skala je tukaj precej ˝zlizana˝.

Čas za balvaniranje na peščeni plaži

Ko se naveličaš stene Mokuleie je morda čas za balvaniranje. Slabe pol ure vožnje stran od Mokuleuie, mimo mesta Haleiwa na Nord Shoru, kar prevedeno pomeni Severna obala, so balvani stari več kot 30 let in je zbirališče lokalnih plezalcev. Zanimivo je, da tam ne boste opazili skorajda nobenih blazin za padanje. Podlaga pod skalami je namreč mehak zlatorumen pesek, plezalci pa svoja lepo oblikovana telesa razkazujejo kar v kopalkah, saj je morje le nekaj metrov stran. Zaliv Waimeia je sicer izjemno prilubljen in znan med surferji. Blizu je namreč svetovno znana plaža Banzai Pipline, kjer so valovi najmrtonosnejših na svetu. V višino v povprečju dosežejo 3 ali več metrov, morsko dno pa je izjemno plitko in kot britvica ostro, zato so padci lahko tudi usodni. Konec vsakega leta tukaj poteka svetovno prvenstvo v surfanju imenovano prvenstvo Treh kron. Plaža pa je priljubljena tudi med ustvarjalci ameriških filmov in nanizank, tukaj so recimo snemali nanizanko Hawaii 5-0 in film Blue Chrush.


Havajska plezalska skupnost je precej majhna, med sebe so me sprejeli odprtih rok. | FOTO: osebni arhiv

Manjša plezališča obstatajo tudi na ostalih otokih, med drugim novajša na otoku Maui, a so večinoma tako majhna, da še plezalci z drugih otokov ne vejo zanje. Morda za avanturiste velja omeniti še Big Island (Veliki Otok), na jugu največjega otoka sicer ne boste našli klasičnega športnega plezanja ali balvaniranja, temveč tako imenovani ˝deep water soloin˝. Rt Ka Lae oziroma South Point je namreč znan po ˝cliff divingu˝, skakanju z visokih skal. Ker je morje dovolj globoko, skala pa je primerna tudi za plezanje je to dobra priložnost za tiste, ki si želijo drugačnega plezanja.

Več o plezanju na Havajih in o razvoju balvanskega plezanja, si lahko preberete na spletni strani Tadeje Magdič (Tadeja Travels) >>

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.