Vzpon na Elbrus 5642 m

Objavljeno: 15. November 2017 - 14:38
Komentarji: 0 komentarjev

Katera je najvišja gora Evrope? Mont Blanc ali Elbrus? Vse je odvisno kako zajemamo Evropo kot takšno – ali politično ali naravnogeografsko. Kakorkoli, neizpodbitno dejstvo kaže, da je Elbrus s svojimi 5642 m mogočnejša in višja gora. Slovenskim planincem in gornikom je odprava na Elbrus kot nekakšen 'must-do' v svoji planinski karieri. Ali je temu res tako?

Želja o osvojitvi Elbrusa zagotovo obstaja v vsakem, ampak nekateri si to postavijo kot prioritetni cilj naslednje ''planinske sezone''. Le redki se na goro podajo v lastni režiji in s pomočjo lokalne agencije; večina pa za vzpon na Elbrus uporabi slovenske agencije, ki organiziramo tovrstne podvige na pettisočake.

Že tradicionalno je potovanje preko Moskve do letališča Mineralnye Vody in naprej z lokalnim prevozom do doline Baksan, kjer se prava avantura šele začne. Po preverjanju potrebne opreme je naslednji dan že skrajni čas za prvo aklimatizacijo, ki jo po navadi delamo z vzponom na tritisočak Cheget. Ob malici na višini se že spogledujemo z Elbrusom in razmišljamo, kako se bomo kmalu vzpenjali ''tam gor''.

Žičnica nam naslednji dan ponovno skrajša našo (avan)turo, saj nas pripelje na višino krepko čez 3000 m. Od slovitih sodčkov nas loči morda le urca zelo počasne hoje in že smo nastanjeni v našem novem domu: kontajnerjih. Seveda pa se ta dan povzpnemo še naprej nekoliko nad višino 4000 m.

Prvo spanje na visoki nadmorski višini zna biti precej zanimivo, pa vendar je tudi to del odprave. Pastuhove skale in višina cca 4700 m so naš cilj prihodnjega dne; hoja je seveda počasnejša, dihamo globoko pa vendar vztrajno premagujemo nadmorsko višino. Najlepši del dneva pa je sveže skuhana večerja in topel čaj.

Dan za počitek izkoristimo za sproščene pogovore, druženje v baru pri gondoli in seveda za pakiranje, saj sledi dan D. Vsi dobro vemo, da zelo zgodnje vstajanje in pakiranje v mrazu nista najbolj priljubljena – če le ni nujno potrebno.

Na vrhu gore Elbrus 5642m
Najvišja gora Evrope je Elbrus, ki meri 5642 m.

Ura je 2:00 in skupina se že pripravlja na vzpon na Elbrus 5642 m. Ugodje snežnega vozila z veseljem izkoristimo na dan vzpona, saj nam prihrani nekaj 100 dragocenih višinskih metrov vzpona. Izredno lepa panorama se nam odkriva z vsakim dodatnim metrom in z vsakim novim sončnim žarkom. Dolga prečka do sedla na višini cca 5350 m nam ne sme vzeti volje za nadaljevanje poti, a je omenjeno sedlo večkrat prelomnica med iti ali ne iti. Začnejo se pojavljati utrujenost in znaki višinske bolezni. Strmina se kasneje previje na precej ravninski in viharni vršni greben. Kmalu zatem že stojimo na najvišjem vrhu Evrope – Elbrus 5642 m. Namesto dolgega praznovanja in čestitk, sledi dolg in naporen sestop, ki je turnim smučarjem v večje veseljem kakor pešakom. Postelja ta dan zelo dobro dene.

Naslednji dan že pomahamo Elbrusu v slovo in se spustimo v dolino, kjer je v navadi veliko praznovanje ob varnem in uspešnem povratku z gore.

Agencija Izimanija med drugim organizira vzpone na Elbrus, tako da se nam lahko pridružite na naslednji avanturi. Več na: www.izimanija.si

Izidor Furjan

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.