40. let od nesreče Nejca Zaplotnika

Objavljeno: 24. April 2023 - 06:33
Komentarji: 0 komentarjev

Nejc Zaplotnik je eno izmed tistih alpinističnih imen, ki je znano tudi med Slovenci, ki se niso nikoli ukvarjali z alpinizmom. Njegova knjiga Pot spada med tiste, ki »jih mora vsak Slovenec prebrati vsaj enkrat v življenju«. In to večina zares stori in se z zadnjim stavkom strinja, saj je bila do danes že desetkrat ponatisnjena.

Nejc (Jernej) Zaplotnik je bil alpinist, inštruktor, gorski reševalec, mentor, športni pedagog, pisatelj in še marsikaj. Rodil se je leta 1952. Z alpinizmom se je srečal pod okriljem PD Kranj in izjemno hitro napredoval. V nekaj letih je postavil najboljši alpinist svoje generacije in v sedemdesetih letih kar nizal prvenstvene smeri in pomembne (zimske) ponovitve v slovenskih Alpah. V velike alpinistične uspehe sodi na primer prva zimska ponovitev Trikota. 
Njegovi uspehi so segali zunaj slovenskih meja. Bil je udeleženec prve slovenske odprave na El Capitan leta 1973 in ga z Janezom Gradišarjem osvojil po smeri Salathé.

Leta 1975 se je povzpel na Makalu med prvimi Slovenci in to po prvenstveni smeri v južni steni. To je bil prvi osvojeni slovenski osemtisočak in velik dosežek svetovnega kova, ki je napovedoval slovenske uspehe v Himalaji. Dve leti kasneje je stal na svojem drugem osemtisočaku, Gašerbrumu I. Kot prvi Slovenec je leta 1979 dosegel vrh najvišje gore na svetu. Osvojitev treh osemtisočakov je bil uspeh s katerim se je v tistem (in današnjem) času lahko pohvalilo le malo ljudi. Še več: Nejc je vse tri osvojil po prvenstvenih smereh.
Leta 1981 je izšla njegova knjiga Pot, avtobiografska razmišljujoča pesnitev, ki je hitro postala prava slovenska alpinistična Biblija. Lani je izšel njegov alpinističen dnevnik, ki ga je pisal med letoma 1969 in 1971, ko je delal prve korake v gore z najboljšim prijateljem in soplezalcem Tonetom Perčičem. 

Leta 1983 ga je alpinistični kolega, hrvaški alpinist Stipe Božić povabil na odpravo na Manaslu. Cilj te je bil preplezati spodnji del stene po Tirolski steni in se na vrh povzpeti po do tedaj še ne preplezanem zahodnem grebenu. Med sestopom iz višinskega tabora je Nejca in hrvaškega alpinistka Anteja Bućana presenetil snežni plaz, ki ga je povzročil podor seraka. Nejčevo truplo je odkopal Viki Grošelj, medtem ko trupla Anteja Bućana niso nikoli našli.

Nejčeva smrt je pretresla alpinistično srenjo. Mnogi so se zares ovedli objektivnih nevarnosti, ki prežijo v gorah in na katere človek nima vpliva. Nejca so pokopali na morenskem robu ledenika pod južno steno Manasluja.

Nejc je v svojem kratkem življenju dosegel mnogo. Za sabo je zapustil vdovo Mojco in tri sinove ter vrzel v alpinističnih krogih. Ob štirideseti obletnici njegove smrti za konec še njegova zagotovo najbolj citirana misel: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«

Pripravila: Julija Šuligoj

Naslovna fotografija: praznovanje Nejčevega 31 leta v bazi pod Manaslujem. Foto: Viki Grošelj.

 

O nesreči pred 40. leti se je z Vikijem Grošljem, članom odprave Manaslu 1983 pogovarjal dr. Peter Mikša, pogovor si lahko pogledate spodaj:

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.