Spletni piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani na računalnik uporabnikov, s katerimi dostopajo do svetovnega spleta (interneta). Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.
 

Zakaj jih potrebujemo?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.
 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani, pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov: https://www.ip-rs.si/novice/detajl/informacijski-pooblascenec-izdal-smernice-glede-uporabe-piskotkov 
 

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, bodo nekatere uporabne možnosti spletne strani onemogočene.

 

Seznam piškotkov, ki jih uporablja spletna stran www.friko.si:

Naziv piškotka Vsebina Čas piškotka Izdajatelj
__utma Spremljanje statistike ogledov 2 leti Google Analytics
__utmb Spremljanje statistike ogledov 30 min Google Analytics
__utmc Spremljanje statistike ogledov Do zaključka seje Google Analytics
__utmz Spremljanje statistike ogledov 6 mesecev Google Analytics
ID Kanala Varnost 1 leto Google
NID Varnost 6 mesecev Google
PREF Varnost 2 leti Google
PREF Varnost 2 leti Google
SESSxxxID Delovanje spletne strani 1 mesec Friko.si
cc_analytics Delovanje spletne strani 1 leto Friko.si
cc_drugo Delovanje spletne strani 1 leto Friko.si
cc_necessary Delovanje spletne strani 1 leto Friko.si
cc_advertising Delovanje spletne strani 1 leto Friko.si
cc_social Delovanje spletne strani 1 leto Friko.si
cx_id Zajem in obdelava podatkov za tržne raziskave, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu. 2 leti Contentexchange.me