Chulilla – plezalski raj na jugu Španije

Objavljeno: 16. Oktober 2016 - 20:56
Komentarji: 0 komentarjev

Lepa apnenčasta soteska Chulilla je le uro stran od španskega mesta Valencija in njegovega letališča. Dobro znani plezalski destinaciji je v zadnjih letih priljubljenost tako narasla, da je pri plezalcih, ki potujejo po Španiji, visoko na seznamu lokacij, ki jih morajo obiskati.  

Ob velikem kanjonu reke Turie, nad katerim se dvigajo več 10-metrske rdeče apnenčaste stene, stoji lepa gorska vas Chulilla. Vas in skale pričarajo prijeten ambient za športno plezanje. S skoraj 1000 opremljenimi smermi, gre za eno najboljših plezališč v regiji, kjer podnebje omogoča več kot 300 lepih plezalskih dni na leto. V toplejših mesecih je ob reki Turii tudi nekaj lepih kotičkov za osvežitev in kopanje ter sprostitev po vročih plezalskih dnevih.

Plezate lahko celo leto

Vreme v tem delu Španije je stabilno in toplo. Ko je v severnih španskih plezališčih Siurani in Montsant hladno, pojdite v Chulillo, kjer je skala toplejša in počitniško vzdušje bolj prijetno.

Po izkušnjah in pripovedih plezalcev je najbolj optimalno obdobje za obisk od jeseni do pomladi, ko so najboljše temperature za plezanje. Za tiste, ki niste zmrzljivi, je tudi zima odličen čas za izpolnjevanje »osebnih projektov«. Nekateri poskusijo s plezanjem tudi v vročih poletnih dneh. Nekaj območij je v senci, a zaradi visokih temperatur to ni ravno tisti pravi užitek plezanja. Še posebno, če imate radi svoje blazinice na prstih.

Plezanje plat v Chulilli

Smeri je dovolj za vse

Plezališče Chulilla je primerno za vse plezalce. Smeri so vseh težavnosti, od 4a naprej. Vendar mnogi plezalci menijo, da je tu raj za vse, ki plezate 7a in naprej, kajti teh smeri je največ. Tudi 8a in več lahko preplezate, najtežja smer v Chulilli pa je 8c+.

Vse smeri so dobro opremljene in na gosto »navrtane« s svedrovci. Smeri so običajno dolge, zato potrebujete dolgo 70-metrsko vrv in zadostno količino varovalnih kompletov. Za kar nekaj smeri boste potrebovali tudi 80-metrsko vrv. Prevladujoči slog plezanja so neskončne plošče (»plate«) in zelo tehnično gibanje. Vsi »močni« plezalci pa se lahko preizkusite tudi na previsih in kapnikih, ki pa jih ni veliko.

Novi plezalni vodnik v Friko spletni trgovini

Letos je izšel tudi novi plezalni vodnik Chulilla (2016), ki ga je pripravil Slovenec Miha Popovič »Popo«. Informacije je pripravil iz prve roke, saj več kot polovico leta preživi v Chulilli. Napisan je v angleškem in španskem jeziku.

Plezalni vodnik lahko kupite v Friko spletni trgovini po ceni 26,90 €. Povezava >>

Poleg informacij o plezališčih je vodnik bogat tudi z ostalimi informacijami: o prihodu, o možnostih nastanitev, dejavnostih, ki jih lahko počnete ob dnevih počitka, zgodovini plezanja v Chulilli in še kaj.

Plezalni vodnik Chulilla

Plezalno opremo prinesite s seboj

V Chulillo pridite opremljeni, saj v vasi ne boste našli trgovine s plezalno opremo. Nekateri hostli načeloma prodajajo nekaj osnovne plezalne opreme (varovalni kompleti, magnezij …), a bo za vas zagotovo cenovno bolj ugodno, če opremo prinesete s seboj. Najbližja trgovina s plezalno opremo je v San Antonio (45 km) ali v Valenciji.

Aktivni tudi na dan plezalnega počitka

Kanjon reke Turie je zelo lep. Podajte se na kakšno treking ali pešpot okoli kanjona, ki ji res ne manjka. Če imate s sabo gorska kolesa vam bo zagotovo všeč vožnja po okoliških hribih. Odpravite se lahko tudi na ViaFerrato ali v lokalni SPA. Ob večerih pa si le privoščite kakšno pivo v kakšnem izmed barov na glavnem trgu.

Tudi vas Chulilla za ogled ponuja nekaj znamenitosti. Sprehodite se po vasi. Lepe ozke ulice vas bodo vodile do ruševin gradu iz XIV. stoletja na vrhu hriba. Med potjo pa boste srečali zanimive cerkve, prepriča pa tudi izjemen razgled na vas in okolico.

Grad v Chulilla

Prenočišča za vse okuse

Chulilla ponuja kar nekaj zanimivih namestitev po različnih cenah. Najamete lahko apartma ali sobo, na voljo je tudi nekaj hostlov oziroma hotelov. Skupine plezalcev se lahko namestite tudi v počitniških hiškah.

Prenočite lahko tudi v avtomobilu oziroma v kombiju na parkiriščih, ki jih je na lokaciji kar nekaj. Načeloma vas ne bodo pregnali, a če načrtujete daljši plezalskih dopust, vam svetujemo najem apartmaja ali sobe.

Na tem območju je strogo prepovedano šotoriti in uporaba odprtega ognja.

Najbližji supermarket je oddaljen 15 kilometrov

Po ozkih ulicah Chulille boste našli več manjših trgovin, v katerih prodajajo le nujne dobrine. Zato priporočamo, da si zalogo hrane zagotovite v večjem mestu pred prihodom. Večji supermarket je v Villar del Arzobispo, ki je oddaljen cca. 15 kilometrov. Hrana je cenovno dostopna in primerljiva s slovenskimi cenami.

Dostop do Chulille iz različnih smeri

Najbližje letališče je v Valenciji, ki je oddaljeno eno uro vožnje z avtom. Če potujete po španskih plezališčih, lahko potovanje v Chulillo združite z obiskom severnejših plezališč in proti jugu z obiskom obale Costa Blanca. Letališče obmorskega mesta Alacant je oddaljeno približno 3 ure vožnje.

Foto: Miha Popovič

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.