Treking odprava na Damavand 5671m

Objavljeno: 25. Oktober 2016 - 14:56
Komentarji: 0 komentarjev

Osvajanje najvišjih vrhov je zagotovo želja večine aktivnih športnikov, ki zahajajo v hribe. Mnogi stremijo po zahtevnejših smereh; ostali pa po lažjih pristopih. Odprava na Damavand je odlična opcija za osvojitev lahko dostopnega pettisočaka. Čeprav je sam vzpon nezahteven, je potrebna kondicijska pripravljenost.

Bližnja letališča ponujajo ugodne letalske povezave z Iranom in prestolnico Teheranom, tako da logistika ni težavna. Drznejši se na omenjeno avanturo podajo z avtomobilom ali s kombijem kar iz Slovenije. Večmilijonski Teheran ne pusti ravnodušnega nobenega obiskovalca, zato je priporočljiv ogled mesta pred ali po odpravi.

Treking odprava na Damavand se začne na check-pointu za območje gore, kjer poravnamo dovolilnico cca $50 in nadaljujemo z džipi 4x4 proti baznemu taboru na višini cca 3100m ali pa peš kar iz doline. Pokrajina je travnata in razgledi so že veličastnejši. Zaradi pomanjkanja padavin v poletnem času je vidljivost nekoliko slabša, pa vendar se nam v daljavi nasmiha Teheran.

Planinsko zavetišče pod Damavandom
Planinsko zavetišče pod Damavandom

Pot nadaljujemo proti taboru Bargah Sevom 4200m, kjer je postavljeno planinsko zavetišče in urejen prostor za kampiranje. Iz travnatih planjav se pokrajina spremeni v kamnito pravljico. Omenjena postojanka je izhodišče za naskok na vrh.

Aklimatizacija je pomemben element pri osvajanju višjih gora, zato jo je nujno upoštevat. V praksi se za aklimatizacijo ''uporablja'' kota 5000m pod občasnim lednim slapom. Dovolj visoko za prilagoditev in ne prenaporno za telo.

Zgodnja ura odhoda nakazuje na resnost ture. Sedem urni vzpon na Damavand nam lahko včasih začini svež sneg, čeprav ga je v poletnih mesecih praviloma na sploh malo. Pot se polagoma vzpenja in je lahka, saj je ves čas možnost hoje s pohodnimi palicami. Prav tako je uporaba derez pri naskoku redko potrebna. Nekoliko višje nas pričaka veter in tik pod vrhom še žvepleni izbruhi, ki še dodatno otežujejo dihanje na višini. Kmalu za tem smo že na vrhu nekdanjega ognjenika – danes 5671m visokega Damavanda. Po krajšem počitku sledi le še nekaj urni spust do tabora Bargah Sevom, kjer sledita zaslužena večerja in počitek.

Pod vrhom pettisočaka Damavand
Pod vrhom pettisočaka Damavand

Zadnji dan trekinga na Damavand je najbolj uživaški del potovanja, saj naj čaka le prijeten spust po travnatih planjavah. Nakup majice in zemljevida Damavanda za spomin in že smo nazaj v Teheranu. Kako boste izkoristili turistični del poti je v vaši domeni; mnogi priporočajo podaljšano potovanje po Iranu, spet drugi se bodo odpravili s prvim letalom proti domu.

Damavand pa je tudi priljubljen cilj turnih smučarjev, saj so obširne planjave pravi smučarski raj. Le termin priporočamo zimski ali zgodnje spomladanski, saj v poletnih mesecih najdemo sneg le za vzorec. Se vidimo na Damavandu!

Organizator treking odprave na Damavand 5671m je turistična agencija Izimanija www.izimanija.si

Izidor Furjan

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.