Adam Ondra in zanj prelomne devetke

Objavljeno: 9. September 2015 - 16:20
Komentarji: 0 komentarjev

Opisi in razlage izbranih smeri ter videi plezanja.

Starši so Adama vozili s seboj na plezanje že od malih nog - prvič se je po skali kobacal pri treh ali štirih letih, pri šestih je začel plezati že bolj resno. Vseeno je bil pri osmih le še eden od nadarjenih plezalnih otrok, ki bingljajo po 7a-jih: takih v Mišji vidimo kar precej. No, pri devetih je že dvigal obrvi lokalcev, ko je posajtal JSFK 7c+ in Flashdance 7c. Ondrovi so bili redni gostje v Mišji – dokler je imel Adam kaj za splezati, so prihajali vsaj dvakrat na leto. Ko je bil star 10 let, smo že vsi, ki se redno sončimo na Podstavku te primorske stene, vedeli, da je Adam nekaj posebnega.

Ekskluzivno za Beto se Adam spominja plezanja zanj najbolj prelomnih devetk. Spodaj so izseki njegovih tekstov skupaj z videi. Daljše opise pa poiščite v reviji! Vsi, ki jo že imate v rokah, pa lahko zdaj še skozi video podoživite Adamove borbe.

Martin Krpan 9a
Tisto leto še nisem zares razmišljal, da bi poskusil splezati 9a, ker se mi je ocena zdela še preveč oddaljena za kratek čas, ki sem ga imel na voljo. A v času jesenskih počitnic sem bil spet v Mišji peči, ker so šli tja vsi moji soplezalci. Takrat nisem imel tam več nobene dobre smeri za sajtanje in tako sem bil prisiljen, da poskusim kakšen težek redpoint. Martin Krpan se je zdel očitna smer, saj sem eno leto prej že splezal Konec mira in Strelovod in v teoriji povezava ni izgledala tako komplicirana. No, na koncu se je izkazala za moj najdaljši projekt do takrat, saj sem za smer porabil za tisti čas zame neverjetno število poskusov – 13.

 

 

La Rambla 9a+
Predstavljajte si, da ste eden najboljših plezalcev na svetu, potem pa ti suhljat 15 letni mulec spleza tvoj življenjski projekt pred nosom! To mora biti kar zoprno. Ampak tak je šport in prepričan sem, da bom nekoč tudi jaz v taki situaciji. Šport se razvija naprej in še težje smeri (upajmo!) bodo splezane. Vse kar sem takrat želel jaz, je bilo splezati težke smeri, o katerih sem sanjal že dolgo pred tem izletom. Ena od teh je bila legendarna La Rambla 9a+.

 

Action Directe 9a
Ena od najpomembnejših smeri v plezalski zgodovini. To smer sem si vedno želel splezati. Prvič sem jo videl, ko sem bil star 7 let in čeljust mi je dobesedno obvisela do tal. Wolfgang Güllich je bil vedno moj največji junak in to je njegova mojstrovina. Od tega dneva pri sedmih letih sem smer še večkrat videl in vse bolj sem bil napsihiran, da jo poskusim.

 

Golpe de Estado 9b
Komajda sem plezal 8a-je na pogled in gibi v Golpe de Estado so se mi zdeli preprosto grozni. Moral sem se spraviti nazaj v formo s plezanjem drugih smeri. Ko sem se končno počutil spet v formi in so se mi gibi na Golpeju zdeli izvedljivi, pa smo se zbudili v 20 centimetrov snega, nekaj surrealističnega za sicer sončno Katalonijo. Sneg se je stopil čez dva dni, še vedno pa je bilo ledeno mraz, z le 3 stopinjami Celzija in močnim vetrom, kar je praktično onemogočalo plezanje. A kjer sta volja in trma, tam je tudi pot.

 

Planta de Shiva 9b
To je eden mojih najboljših prvih vzponov. Na žalost smeri še niso ponovili, ampak gotovo si zasluži več pozornosti. Začne se z odlično 20-metrsko 8c, potem pa je samo še boljša. Plezanje je zelo tehnično in po prstih, a tudi zelo na moč po velikem previsu. Nimaš časa vpenjati, a o tem te ni treba skrbeti – 20-metrski padci so čisto varni.

 

Perlorodka 9a+
Moj dolgotrajni projekt v domačem plezališču. V tej smeri sem se naučil pomembno lekcijo. Najprej sem opravil prvi vzpon v Perla vychodu, prvi češki 9a, leta 2007. A smer ni šla po liniji, ki sem si jo najprej zamislil. Zgornji del stene se mi je zdel preprosto preveč gladek in zato sem se odločil, da prečim v levo in smer zaključim v sosednji 8a+. Smer je še vedno lepa in do danes neponovljena, a direkten zaključek ji je vseeno manjkal.

 

To tu ještě nebylo 9a
Ta smer se nahaja na češkem peščenjaku, ki je znan po svoji strogi etiki. Osnovno pravilo tam je, da se smeri vrta le od tal navzgor in to z velikimi razdaljami med svedrovci. To smer so navrtali Nemci, ki so prekršili pravilo vrtanja od tal, poleg tega pa so še poklesali dva grifa. Lokalci so se odločili, da odstranijo te svedrovce in moj prijatelj Ondra Benes je začel vrtati smer od spodaj navzgor. Naredil je tri svedre in obtičal. Po­vabil me je, da jo poskusim dokončati in porabil sem celo popoldne, da sem navrtal naslednji sveder, viseč na kljukici, pri čemer sem nekajkrat padel skupaj z vrtalnikom.

 

Še posnetek vrtanja:

 

Change 9b+
To je prva smer, ki sem jo navrtal v mojem najljubšem plezalnem kraju na svetu – Flatangerju. Tako je edinstven, da sem našel, kar sem želel, že s prvo linijo, ki sem jo izbral. Bila je ravno dovolj težka, da mi je bila resničen izziv, a v tistem trenutku ni bila nemogoča. Čutil sem, da moram uporabiti vse spretnosti, ki sem jih pridobil v moji plezalni karieri, da sem sestavil to smer.

 

La Dura Dura 9b+
To je moj najdaljši projekt do zdaj, vzel mi je 9 tednov. A dejstvo, da sem poskušal to smer s Chrisom, je vse skupaj olajšalo. Bilo je zelo kul deliti bete in motivacijo za naslednjo rundo poskusov. In neverjetno je, da je celoten proces dobil za oba tako lep zaključek. Plezanje je v tem smislu res edinstveno. To je najtežja smer, kar sem jih preplezal do zdaj. To ne pomeni, da je nujno najbolj zahtevna smer na svetu, a ostale 9b+ veliko bolj ustrezajo mojemu stilu.

 

Vasil Vasil 9b+
Vesel sem, da lahko rečem, da je ena najtežjih smeri na svetu skoraj na mojem dvorišču. To ni ravno najlepša linija na svetu, bila pa je precejšen izziv. Vsebuje le nekaj izredno slabih grifov, ki so zelo narazen. Izgleda preprosto nemogoče in navrtal sem jo nekaj let nazaj iz radovednosti. Svedrovec na detajlu je bil zelo provokativen in dokler je bil tam, sem smer enkrat na leto poskusil, da bi videl, ali se sploh lahko vlečem po grifih.

 

Il Domani 9a onsight
Na ta on sight sem najbolj ponosen in po mojem mnenju je to edini vzpon na pogled v „pošteni" 9a. Treniral sem bolj kot kdajkoli prej, po strogih metodah mojega prijatelja Patxija Usobiage. Čakal sem na popoln dan, in prišel v plezališče na drugi izlet, ker pogoji ob prvem obisku niso bili dovolj dobri, da bi jo poskusil. In vse se je zgodilo točno tako, kot sem si želel.

 

 

Jurij Ravnik

Fotografije: Vojtech Vrzba.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.