[FOTO] - Janja Garnbret drugič zapored športnica leta

Objavljeno: 18. December 2019 - 13:17
Komentarji: 0 komentarjev

Na že 52. tradicionalnem izboru Društva športnih novinarjev Slovenije, je bila Janja Garnbret drugo leto zapored izbrana za najboljšo športnico v letu 2019. Laskavi naziv so si z njo delili tudi Primož Roglič kot najboljši športnik leta in moška odbojkarska reprezentanca kot najboljša ekipa.

Janja pred smučarko Ilko Štuhec

V ženski konkurenci je Janja Garnbret (269 glasov) prehitela alpsko smučarko Ilko Štuhec (208), medtem ko je bila tretja kajakašica Eva Terčelj (78). 20-letna Janja je tako postala že drugo leto zapored in kot edina športna plezalka, ki je prejela ta laskavi naziv. S svojimi predstavami v zadnjih letih si ga je več kot zaslužila. Poleg priznanja za naj športnico leta 2019, je Janja prejela tudi veliko statuo Olimpijskega komiteja Slovenije za uspehe na svetovnem prvenstvu. Korošica je v zadnjih dveh sezonah znala unovčiti svoj izjemen talent, ki ga je kazala že v otroških leti, kar se je kazalo tudi pri rezultatih.


Janja Garnbret je že v mladih letih začela plezati... npr. kar po podbojih vrat.

Športnoplezalni uspehi, ki ji lahko zavidajo vsi športni plezalci in plezalke

V letošnjem letu je Janja postala kot prva in s tem tudi edina na svetu, ki se lahko pohvali z vsemi zmagami na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Že v lanski tekmovalni sezoni je Janja postavila zgodovinski mejnik s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Trojček zlatih kolajn v vseh treh disciplinah je osvojila z zmago na svetovnem prvenstvu v težavnosti Pariz 2016, zmago v balvanih Innsbruck 2018 in zmago v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, prav tako Innsbruck 2018.

Ciljev v prihodnosti ne zmanjka

Ob prejetju nagrade za naj športnico leta 2019 je Janja povedala, da ima v prihodnosti željo oziroma cilj preplezati vse najtežje smeri na svetu. Kot da ne bi bilo dovolj, prikimava, da si tudi želi zmagati prav vse tekme svetovnega pokala v eni sezoni. "Fajn bi bilo ja..." pravi z nasmeškom Janja.


Športniki leta 2019: Primož Roglič, Janja Garnbret, Moška odbojkarska reprezentanca.

Novo ime v moški konkurenci

Za športnika leta 2019 je bil izbran Primož Roglič (272), ki je v letošnjem letu navduševal z izjemnimi predstavami na velikih kolesarskih dirkah. Tretje mesto na italijanskem Giru in zmaga na španski Vuelti je bilo dovolj prepričljivo, da si zasluži naziv kot najboljši športnik leta. Drugi je bil Luka Dončič (200) in na tretji Tim Gajser (106). Najboljša ekipa leta pa je po izboru DŠNS odbojkarska reprezentanca, ki nas je navduševala na letošnjem evropskem prvenstvu. Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta je Kaja Juvan (tenis), nagrado za športno potezo leta pa je prejel biatlonec Alex Cisar.


Jeklena priznanja oziroma skulpture Plemenica za najboljše športnike je priskrbela Skupina SIJ.

Skupina SIJ priskrbela priznanja

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. Jeklena skulptura Plamenica se podeljuje trem najboljšim športnikom in športnicam, najboljši ekipi leta in najboljšemu športniku invalidu leta. Priznanje simbolizira jekleno voljo, potrebno, da se po vijugavi in zahtevni poti, ki se postopoma oži, športnik povzpne do vrha in zmagoslavja, kar simbolizira plamen.

Fotografije: Sandi Fišer

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.