Idealne razmere za plezanje slapov v Črni gori - VIDEO

Objavljeno: 7. Februar 2017 - 21:01
Komentarji: 0 komentarjev

Čeravno Črna gora velja za mediteransko državo, pa njene gore poskrbijo za skoraj vse oblike alpinizma.

Seveda je glede na njeno južno lego v kontekstu plezanja najtežje pomisliti na vzpone v zaledenelih slapovih. Pa se tudi v tej smeri v zadnjih petnajstih letih, vkolikor razmere dopustijo plezalni razvoj premika.

Najbolj priljubljena lednoplezalna destinacija je dolina Komarnice in okolica vasi Boan (v bližini mesta Savnik), pleza se tudi v Morači in kanjonu Tare. Zaradi že omenjene lege pa ugodne razmere za tvorbo slapov zaradi bližine morja in nenadnih vdorov toplega zraka trajajo le nekaj dni na nekaj let. Če pa se mraz zadrži dlje časa, se v Črni gori naredijo ledne tvorbe, ki bi v kakšnem drugem bolj tradicionalnem plezalnem okolju imele pomembno in tudi prestižno mesto.

December in januar pa sta prinesla podaljšano obdobje stabilnega hladnega vremena in tako so tudi tamkajšnji (ledni) plezalci prišli na svoj račun. Plezalo se je veliko klasičnih slapov, opravljeno pa je bilo tudi nekaj dolgo pričakovanih prvih vzponov in redkih ponovitev.
Mešana ekipa iz Podgorice in Beograda - Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac Danilo Pot in Ivan Lakovič - je 28. januarja kot preplezala dva najvišja ledna slapova v Črni gori. Oba se nahajata v bližini Dobrilovine, vasi v kanjonu Tare (po makadamski cesti proti Zabojskem jezeru).

Nikola in Ivan sta preplezala slap Strast (WI5+, 150m; P1: WI4, 50m; P2: WI5, 50m; P3: WI5,30m; P4: WI5 +, 20m), kar je najtežji ledni vzpon v državi, medtem ko so oba Dušana in Danilo preplezali slap Mali zec (WI4, 150m) in tako opravili prvo ponovitev (prvi vzpon sta tri tedne prej opravila Ivan in Srđan Lečić). 

Slap strast je na levi stran, Mali zec pa na desni.

Prvo ponovitev slapu Strast sta le nekaj dni pozneje opravila Mićan Cerović in Đorđije Vujičić in potrdila oceno.

Vir: Ivan Laković
Foto in video: Ilija Perić, www.riders.me.

 

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.