Oskarjevska projekcija filma Free Solo

Objavljeno: 1. Marec 2019 - 20:12
Komentarji: 0 komentarjev

Z oskarjem za najboljši dokumentarni film leta 2018 ovenčani Free Solo se vrača v Cankarjev dom. Prejemnik nagrade za najboljši plezalni film na 13. Festivalu gorniškega filma bo 5. marca ob 19. uri znova na velikem platnu. Gledalce in strokovno žirijo sta navdušila neverjetna fotografija in seveda izjemno zahteven, skorajda nemogoč športni dosežek, eden največjih v zadnjem stoletju.

Na 91. podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad 24. februarja v Los Angelesu je ameriški film Free Solo v režiji Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi prejel oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film, potem ko je 10. februarja prejel že britansko filmsko nagrado bafta za najboljši dokumentarni film. Strokovna žirija 13. Festivala gorniškega filma pa mu je 22. februarja podelila nagrado za najboljši plezalni film.

Oskarji 2019 - Razglasitev nagrade za najboljši dokumentarni film.

Dokumentarec National Geographica je fantastičen, intimen in brezkompromisen portret soloplezalca Alexa Honnolda, ki se pripravlja na uresničitev življenjskih sanj: vzpon prek najbolj slavne stene na svetu, 900-metrskega El Capitana v dolini Yosemite … Brez vrvi. Izjemni Američan je junija 2017 v steni El Capitana prosto in solo v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider. To je bil eden največjih športnih dosežkov vseh časov, z njim pa je Honnold postavil ultimativen standard: popolnost ali smrt.

Po petih razprodanih projekcijah najtežje pričakovanega filma na 13. Festivalu gorniškega filma v Ljubljani, Radovljici in Celju, bo v torek, 5. marca, ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani še oskarjevska projekcija filma Free Solo. Vstopnice so naprodaj na blagajni CD oz. prek spleta >>.

Vabljeni na nepozabno filmsko plezalno pustolovščino!

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.