Izšel nov plezalni vodnik Moderne večraztežajne smeri

Objavljeno: 18. November 2020 - 11:07
Komentarji: 0 komentarjev

Način življenja, ki nas sili v vedno bolj premišljeno razporejanje skopo odmerjenega prostega časa, je zagotovo eden od razlogov za izid plezalnega vodnika po modernih, opremljenih večraztežajnih smereh v slovenskih gorah.

Andrej Grmovšek in Viktor Relja sta v plezalnem vodniku Moderne večraztežajne smeri predstavila 255 smeri v 58 gorah oziroma stenah naših Alp, po športnoplezalni francoski lestvici ocenjenih od 4b do 8a+ in dolgih do 700 metrov. Težko bi rekli, da gre za izbor, saj je izpuščenih le malo smeri, a vendar se vseh res ni dalo spraviti na dobrih 300 strani.

Stene s smermi so pregledno razporejene od zahoda proti vzhodu. Za lažjo orientacijo so vse smeri narisane na fotografijah sten, pri kompleksnejših pa nam bodo pomagale še skice. Opisi so v veliki meri prikazani s simboli, zaradi česar je njihovo razumevanje in branje preprostejše in hitrejše, hkrati pa primerno tudi za plezalce, ki ne razumejo slovensko. Da, vodnik Moderne večraztežajne smeri je namenjen tudi tujim plezalcem, zato so bistveni podatki in ključni prispevki prevedeni v angleščino.

Pregledne zemljevide z označenimi izhodišči in vstopi v smeri dopolnjujejo koordinate obeh točk in kode QR, ki jih preprosto preberemo s pomočjo aplikacije, shranjene v telefonu, in skopiramo v digitalno navigacijsko karto.

Avtorja plezalnega vodnika Moderne večraztežajne smeri, Andrej Grmovšek in Viktor Relja, sta med plezalci dobro znani imeni. Andrej je v dobrih tridesetih letih plezalne kariere, ki se še dolgo ne bo zaključila, preplezal veliko zahtevnih smeri po celem svetu, zadnja leta pa ga mikajo predvsem neznane stene naših gora. Andreju najpogosteje dela družbo njegova žena Tanja, tudi odlična plezalka. Plezalsko sopotnico pa ima tudi Viktor. Z ženo Suzano sta v štiridesetih letih preplezala skoraj dvesto prvenstvenih smeri, dve tretjini pa sta jih tudi opremila; ne le v naših stenah, tudi v tujih gorah sta pustila svoj podpis.

Vodnik Moderne večraztežajne smeri bo zagotovo dober sopotnik plezalcem, ki bodo po dopoldanski službi ali pred popoldanskim delom namesto visenja v plezališču raje preplezali eno večraztežjno smer, ravno tako pa se mora znajti v nahrbtniku, v katerem je opreme in hrane za več dni.

Vodnik bo izšel s podporo Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji.

Kazalo in izsek vsebine (PDF, 5,49 MB) >>

Plezalni vodnik lahko naročite v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.

Vir: PZS

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.