Miha Podgornik in Ivica Kostelič dobitnika nagrade za najboljši domači film na 11. BOFF-u

Objavljeno: 1. Januar 2018 - 14:09
Komentarji: 0 komentarjev

Enajsti festival filmov o športu in naravi v Bovcu s 26 filmi in zanimivimi gosti prvič napolnil veliko dvorano Kulturnega doma. Občinstvo izglasovalo popotovanje smučarjev in deskarjev z avtobusom po Balkanu ter grenlandsko prečenje Podgornika in Kostelića.

Enajsta izvedba bovškega festivala filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) se je po četrtkovem dnevu predavanj v Stergulčevi hiši ter dveh dneh projekcij projekcij v Kulturnem domu Bovec zaključila v soboto pozno zvečer.

Po izbiri obiskovalcev je naziv najboljšega tujega filma na festivalu osvojil francoski film In Gora, izmed štirih domačih filmov pa je največ glasov zbral Proti horizontu – Grenlandija.

Obiskovalci so že v četrtek napolnili veliko dvorano Stergulčevega doma in prisluhnili predavanjem alpinista in slikarja Danila Cedilnika – Dena, švicarskega ilustratorja in smučarja Simona Charrièra in smučarskega avanturista Aljaža Verdeva. Prireditelji so bili v petek že kar zadovoljni z obiskom projekcij v veliki dvorani Kulturnega doma, ki sta jih zaključila dva filma z odprav avstrijskega alpinista Davida Lama in pogovor z njim ter domači Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja. Prej se je po projekciji francoskega plezalskega filma Po žensko (Voies féminines) v sklopu filmov s športnicami v glavnih vlogah Natalija Gros v videu prenosu pogovarjala z akterko filma, svojo starejšo plezalsko kolegico Martino Čufar-Potard.

Sobotni obisk pa je bil rekorden v 11-letni zgodovini festivala, saj so obiskovalci v sklopu, ki ga je zaključila projekcija filma Proti horizontu – Grenlandija in pogovor z akterjema, avtorjem filma Mihom Podgornikom in pobudnikom odprave Ivico Kostelićem, dvorano napolnili do roba. Projekcijo si je ogledalo približno 450 gledalcev. V dveh dneh so si gledalci skupno ogledali 26 filmov.


Miha Podgornik in Ivica Kostelič sta dobitnika nagrade za najboljši domači film na 11. filmskem festivalu BOFF.

»Navdušeni smo nad obiskom,« je povedal direktor festivala Jan Maček. »To je potrditev našega izbora filmov in gostov, pa seveda tudi enajstletnega vztrajanja. Svoje je dodal tudi dober termin, saj se je festival tokrat iztekel na soboto, dan pred silvestrovanjem, Bovec pa je poln tudi zaradi dobre smuke na Kaninu.« O novih izzivih pa: »Za prihodnje si želimo okrepiti organizacijsko ekipo, saj nas festival prerašča, zato so vabimo k sodelovanju vse z zamislimi in strastjo do priprave takšnih dogodkov.«

O nagrajenih filmih

In Gora (Francija, 2017, avtor Andy Collet, 44 minut): Sodoben nomadski par, ki živi v predelanem ameriškem šolskem avtobusu, na krov povabi skupino poklicnih smučarjev in deskarjev. Skupaj se preko Avstrije in Slovenije odpravijo na popotovanje po Balkanu, vse do Bolgarije, Makedonije in Črne Gore. V zgodbi se prepletajo življenje na avtobusu, srečevanje z domačini in razmišljanje o naših vplivih na okolje. V Sloveniji se je druščina ustavila ob Bohinjskem jezeru, deskar Luka Podlogar pa jim je predstavil Vogel. Več o filmu

Proti horizontu – Grenlandija (Slovenija, 2017, avtor Miha Podgornik, 57 minut): Dokumentarni film kronološko beleži 580 km dolgo prečenje Grenlandije na smučeh iz Kangerlussaqa do Isortoqa. Avtor in nekdanji hrvaški alpski smučar Ivica Kostelić sta ga v osemnajstih dneh opravila aprila 2017. Podvig je v dobrih razmerah lahko predvsem športni izziv, Miha in Ivica sta razmišljala tudi o prečenju v rekordnem času. A vremenu za to ni bilo dosti mar in športnika sta se iz dneva v dan soočala s težjimi nalogami, ki so ju prignale do meja njunih zmogljivosti.

Film si lahko ogledate na spodnjem video posnetku:

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.