Nove smeri v južni Dalmaciji

Objavljeno: 3. Januar 2017 - 10:14
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Tambača

Nove smeri v dalmatinskih plezališčih Mimice in Vrulja.

Že pred dnevi smo poročali o novi smeri Vulkan (8b) v Mimicah, ki jo je preplezal Jernej Kruder. Po novem letu je v plezališču Vrulja opravil še prvi vzpon v smeri Shit happened (8b).

V tem obdobju sta bil v dalmatinskih plezališčih tudi Klemen Kejžar in Jaka Šprah. Klemen je ponovil smeri Sipar direkt (8b) in Slovenski san (8a+), Jaka pa je v Mimicah preplezal smeri Gusjenica samoubojica (8a) na pogled in Gas gas (8a). Isti dan mu je nekoliko severneje v plezališču Karin uspelo preplezati še smer Dolina miru (8a).

V zadnjih letih je na hrvaškem nastalo kar nekaj novih plezališč, še več pa novih smeri. Največ v bližnji Istri ter na skalnih robovih vzdolž obale južno od Splita.

V dobrem letu je bilo v zgoraj omenjenih plezališčih Mimice in Vrulja preplezanih več kot 15 novih smeri. Lokalni plezalci se zelo trudijo, da bi privabili čim več plezalcev, ki so pripravljeni opremljati nove smeri. Med njimi je bil v zadnjem obdobju tudi Jernej Kruder, ki je poleg tega opravil še lepo število prvih vzponov. Več informacij o plezanju v Dalmaciji lahko pogledate na spletni strani Dalmatia Climbing.

Naslovna fotografija: Jernej Kruder v enem izmed projektov v Dalmaciji, fotografiral: Luka Tambača

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.