Janja Garnbret in Domen Škofic preplezala trboveljski dimnik - VIDEO

Objavljeno: 27. Januar 2021 - 16:56
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Red Bull Content Pool/Christian Pondella

Janja Garnbret in Domen Škofic sta na trboveljskem dimniku, ki meri kar 360 metrov in velja za najvišjega v Evropi, preplezala najvišjo umetno smer na svetu.

Smer sta postavila slovenska mednarodna posatvljavca tekmovalnih smeri Katja Vidmar in Simon Margon. Skupno sta Janja in Domen preplezala 13 raztežajev, od katerih je najlažji z oceno 8b, najtežji 257 metrov nad tlemi pa je bil ocenjen z 8b+. Skupaj je imela smer kar šest raztežajev ocenjenih z 8a ali več. Prvi vzpon sta poskusila kar na pogled in po padcu nadaljevala s plezanjem naprej, za vzpon pa sta potrebovala 12 ur. Štiri dni kasneje sta oba prosto ponovila smer brez padca, za vzpon pa sta potrebovala 7 ur in 32 minut.

Janja je po uspešnem vzponu povedala, da jo je bilo od začetka kar precej strah padca, saj se plezanje po navpičnem dimniku, kjer lahko hitro trčiš ob betonsko steno ali na nameščene oprimke, precej razlikuje od plezanja previsnih smeri. Tako je potrebovala kar nekaj padcev dokler se ni dokončno znebila strahu. Tudi za Domna je bilo plezanje po dimniku nova izkušnja. Kljub začetnemu strahu pred neznanim, ki pa ga je premagal takoj, ko se je osredotočil samo na plezanje zahtevne smeri.

O podvigu je nastal tudi dobrih 47 minut dolg dokumentarni film z izvirnim naslovom "360 ascent", ki si ga lahko premierno pogledate spodaj.

Vir: RED BULL

Fotgrafije: Fotografija: Red Bull Content Pool/Christian Pondella

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.