Ema Seliškar do prve 8c+

Objavljeno: 12. Maj 2019 - 15:28
Komentarji: 0 komentarjev

Plezalka AK Slovenska Bistrica je v Kotečniku preplezala svojo najtežjo smer.

Štirinajstletna Štajerka Ema Seliškar je v plezališču Kotečnik preplezala smer Beautiful pain, ocenjeno z oceno 8c+. 37 metrsko smer (več kot 60 gibov) oziroma povezavo, ki poteka po celotni smeri Memento (8b+) in se nadaljuje po robu votline do smeri Butnskala (8b+) in nato do vrha le-te, so do sedaj najverjetneje preplezali le trije plezalci: Anže Varga (2015), Domen Škofic (2018) in Jakob Bizjak (2019).  Ema je povezavo uspela preplezati v petem poskusu.

Na poti do prve preplezane 8c+, je Ema preplezala 35 smeri ocenjenih s težavnostjo 8a ali več. Svojo prvo 8a (Corto v Mišji peči) je preplezala pred dvema letoma, prvo 8b (Karies v Ospu) pred dobrim letom, prvo 8b+ (Katakombe v Kotečniku) je preplezala lani konec septembra, marca letos je prav tako v Kotečniku vpela vrh do takrat svoje najtežje smeri Agresija II (8b+/c).

Smer, ocenjeno z 8c+ ali več, je do sedaj uspelo preplezati le še štirim slovenskim plezalkam. Kot prvi je tak podvig uspel Nataliji Gros leta 2008, za njo pa še Maji Vidmar (2009), Mini Markovič (2014) in Janji Garnbret (2015). 

Vir in fotografija: Alphut.net. Fotografija: P. Kramberger.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.