Tretji vzpon v znameniti Jumbo Love - prvi (pravi) 9b na svetu!

Objavljeno: 21. Maj 2018 - 20:22
Komentarji: 0 komentarjev

Druga ponovitev mitske smeri uspela Američanu Jonathanu Siegristu!

To "kraljevsko" linijo - 70 metrov smeri v 45 % previsu in ubijalskim zadnjim gibom -  v steni Clark Mountain (ZDA) je 11. septembra 2008 prvi preplezal Američan Chris Sharma. Ocenil jo je za zanj najtežjo do takrat in težave ovrednotil na 9b. Tako je Jumbo Love postala prva "prava" 9b na svetu. Prvo - Akiro - je namreč že leta 1995 preplezal Fred Rouhling, a je o vzponu vedno o(b)stajal rahel dvom.

V njo se je v naslednjih letih pognalo vse, kar je nekaj (največ) veljalo v športnem plezanju. Vključno z Adamom Ondro. Neuspešno. Do leta 2015, ko je v njen uspel takrat 29 letni Američan Ethan Pringle. Monstrum imenovan Jumbo Love je bil ponovljen.

Deset let po prvem vzponu je smer doživela šele drugo ponovitev. Siegrist je v njen že pred dvema letoma pustil 10 "delovnih" dni, toliko jih je za uspel potreboval še letos in z vpetim vrhom Jumbo Love preplezal svojo prvo 9b.

Posnetka vzpona še ni, do takrat pa si za lažjo predstavo o težavah in naporih v smeri oglejte spodnji video Chrisovega in Ethanovega boja z Jumbo Love:

Vir in naslovna fotografija: rockandice.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.