Prva 9a v Južni Ameriki

Objavljeno: 16. Junij 2016 - 09:36
Komentarji: 0 komentarjev

Pirmin Bertle preplezal prvo smer težavnosti 9a v Južni Ameriki.

Nemški plezalec je opravil prvi vzpon v smeri Azul es el cielo de los ciegos (9a) v Patagoniji. Vzpon, za katerega je porabil več kot 30 poskusov, so spremljale slabe vremenske razmere. V štiri kilometre globok kanjon se je z družino vračal 12 dni.

Pirmin Bertle je lani v Švici opravil prvi vzpon v smeri Melose (9b) in v balvanskem problemu Mediomalomania (8C). Velja tudi za velikega popotnika, ki združuje raziskovanje različnih koncev sveta s plezanjem.

Vzpon v smeri Azul es el cielo de los ciegos si lahko pogledate v spodnjem videu.

Azul es el cielo de los ciegos - South America's first 9a in Piedra Parada, Argentina. from Pirmin Bertle on Vimeo.

Vir: Pirmin Bertle blog

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.