Plezališče Poglejska cerkev – Novo opremljeno plezališče na Gorenjskem

Objavljeno: 9. November 2020 - 17:40
Komentarji: 0 komentarjev

Karantena je bila popoln čas za odkrivanje in opremljanje novih plezališč. Naša plezalna infrastruktura je v letošnjem letu postala bogatejša za kar nekaj zelo kakovostnih plezališč. Poleg Garbske peči pod Veliko planino smo dobili novo plezališče tudi na Gorenjskem, in sicer plezališče Poglejsko cerkev, impozantno luknjo, zanj pa sta zaslužna Jurij Ravnik in lokalni plezalec Klemen Žumer.

Novo plezališče Plezališče Poglejska cerkev je raziskala in opisala svetovna popotnica, plezalka, adrenalinska odvisnica, ljubiteljica konj in narave, avanturistka, novinarka in potopiska Tadeja Magdič.


V plezališču Poglejska cerkev prevladujejo težje in previsne smeri. | FOTO: Tadeja Magdič

Plezališče Poglejska cerkev se nahaja čisto blizu naselja Gorje, do njega pa vodi zelo kratek dostop, dolg približno pet minut od parkirišča ob cesti in od sektorja Gorje, kjer je opremljenih nekaj smeri. Skupaj z različnimi kombinacijami je opremljenih 34 smeri, od tega je 8 odprtih projektov, dva pa sta zaprta. Avtorja plezališča prosita, da se projektov Doktor Martin in Jamske vile NE PLEZA!


Idejni vodja opremljanja tega plezališča je Jurij Ravnik. | FOTO: Tadeja Magdič

Čeprav luknja, v kateri je navrtana večina smeri, na prvi pogled izgleda izjemno težka in smeri brutalno fizične in težke, se v plezališču najde tudi nekaj lažjih smeri, ki jih lahko plezajo manj izkušeni in manj močni plezalci. Prevladujejo sicer težje smeri, večina je težjih od 6c, ob robovih luknje pa je navrtanih sedem 6, od tega štiri 6a in dve 6b ter ena 6c, vse ostale so težje. Osrednji del plezališča je previsen, ob straneh pa se se stena zravna in postane lažja.


Rajko Zajc med plezanjem ene od smeri v plezališču Poglejska cerkev. | FOTO: Tadeja Magdič

Jurija Ravnika, ki je sicer stari plezalski maček in bi si že počasi zaslužil naziv starosta med opremljevalci, je veliko časa in tudi energije porabil za to, da je vse posege v skalo v tem plezališču tudi legaliziral. Velja torej poudariti, da ima plezališče urejene vse papirje.

Podatki o plezališču Poglejska cerkev

Število smeri: 34
Ocene: od 6a do 8c (in težje)
Dolžina smeri: od 7 do 16 metrov
Sezona plezanja: od pomladi do jeseni, poleti je v luknji senca in je prijetno hladno, pozimi pa je plezališče do marca mokro in se ne da plezati.

Koordinate parkirišča: 46.3733939, 14.069983

Skica plezališča Poglajska cerkev >>

Z Damijanom sva plezališče na povabilo Jurija obiskala avgusta, ko še ni bilo povsem končano. Bila sem naravnost navdušena! Čeprav takrat nisva bila ravno ‘uplezana’, so nama bile smeri zelo všeč. Zato komaj čakam, da se bova lahko vrnila in splezala vse smeri, ki so v najinem zmogljivostnem dosegu.

Edina slabost tega plezališča je zaenkrat ta, da ni urejenega dodatnega parkirišča – svoj jekleni konjiček lahko pustimo samo ob cesti. Vendar Jurij obljublja, da bo v kratkem poskušal urediti tudi to zagato.

Projekt OSP

Gre za projekt preopremljanja in opremljanja smeri v slovenskih plezališčih, med drugim tudi v plezališču Poglejska cerkev. Pri Projektu Opremimo slovenska plezališča sodelujejo predani plezalci in opremljevalci, ki stremijo k temu, da bodo naša plezališča ostala varna in urejena ter dostopna vsem, ki imajo radi vertikalo.

Pošlji projektosp5 na 1919 in prispevaj 5€ za slovenska plezališča!

Več o projektu OSP si lahko preberete na njihovi spletni strani >>

Več o plezališču in intervju z Jurijem Ravnikom, ki je bil pobudnik za opremljanja plezališča, si lahko preberete na spletni strani Tadeje Magdič (Tadeja Travels) >>

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.