Parkiranje v Mišji peči

Objavljeno: 28. Avgust 2018 - 11:16
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografije: Štefan Wraber

Končno se stvari premikajo tudi v Miški! Sodelovanje projekta LIKE, Projekta OSP, domačinov in Mestne občine Koper je obrodilo sadove in v Mišji peči so začeli graditi parkirišče s približno 50 parkirnimi mesti. Nahaja se na mestu starega parkirišča pod Mišjo pečjo in upamo, da bo kmalu dostopno vsem plezalcem.

Staro parkirišče pod Mišjo pečjo so domačini že pred leti zaprli, predvsem zaradi neobzirnega obnašanja plezalcev. V zadnjih letih so se odnosi med prebivalci Ospa in Gabrovice in plezalci nekoliko otoplili, predvsem zaradi prizadevanj PZS in Projekta OSP. Najbolj dejaven in zaslužen za trenutni razvoj dogodkov je Jurij Ravnik, ki je našel skupni jezik z domačini in najprej dosegel odprtje starega parkirišča, potem pa v sodelovanju z lokalno zadrugo, projektom LIKE, PZS, Projektom OSP in občino Koper zadevo pripeljal do sedanje točke, ko se je začelo graditi novo parkirišče. Na strani domačinov je potrebno izpostaviti Janka Severja, ki je vseskozi kazal največ posluha za plezalce in iskal poti za sobivanje in sodelovanje. 

V zadnjem času je plezalcem prisluhnila tudi občina Koper, ki je spoznala turistični potencial plezalnega področja Kraškega roba in zagnala aktivnosti za njegov razvoj. V prihodnje se tako lahko nadejamo več sodelovanja s strani občinskih uradov in posledično nekatere premike na področju plezanja v bližini Ospa, Mišje peči in Črnega kala. 

Investitor v dela je občina Koper, denar se črpa iz evropskih sredstev projekta LIKE. Poleg parkirnih mest bodo urejene tudi klopi, informacijske table, dostopi, vodotoki, predviden je tudi prostor za sanitarije, ki pa bodo postavljene kasneje. Upravljanje parkirišča še ni povsem dorečeno, težnja občine in projekta LIKE je, da bi bilo plezalcem na voljo brezplačno.

Plezalce ob tej pozitivni novici prosimo, da se držijo omejitev in navodil in se zavedajo, da smo na območju Ospa eni izmed obiskovalcev. Posebno obzirnost je zato treba nameniti domačinom in njihovi lastnini.

Vse o Projektu OSP, kjer lahko tudi prispevate za obnovo slovenskih plezališč na povezavi - Projekt OSP>>>

Avtor in fotografije: Štefan Wraber, Projekt OSP

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.