Mina Markovič kot prva ženska, ki je preplezala smer Halupca 1979 (9a) v Ospu

Objavljeno: 6. Julij 2020 - 16:53
Komentarji: 0 komentarjev

V pajkovi strehi velike osapske jame, so še vedno zadovoljive temperature, da je Mini Markovič uspelo preplezati smer Halupca 1979 (9a). Gre za prvi ženski vzpon v smeri Halupca 1979 in Minina druga smer težavnosti 9a.

Za uspešen vzpon v smeri Halupca 1979, je Mina potrebovala vsega 12 poskusov.

Mina je v zadnjem tednu stopnjevala svojo plezalsko formo. Že pretekli teden je bila uspešna, prav tako v Ospu, najprej v smeri Leon (8b+), nato pa še v smeri Working class hero (8c).

Halupca 1979 (9a)

Gre za 27 m dolgo smer, ki se nahaja v srednjem delu velike osapske jame. Prvi jo je opremil Klemen Bečan leta 2007 (preplezal smer kot četrti plezalec), leto kasneje pa jo je prvi preplezal Matej Sova. Previsna smer temelji na vzdržljivosti, polni težkih detajlov in kapnikov, ter nekaj težkih balvanskih gibih.

Video: Klemen Bečan o smeri Halupca 1979 (2m:35s)

Vir in naslovna fotografija: Mina Markovič

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.