Mia Krampl prejemnica Bloudkove plakete 2019

Objavljeno: 16. Februar 2020 - 19:35
Komentarji: 0 komentarjev

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 4. februarja 2020 podelili na Brdu pri Kranju, je tudi športna plezalka Mia Krampl, prejemnica Bloudkove plakete 2019.

Prestižna Bloudkova priznanja, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so podelili na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju. Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa, sta za vrhunski mednarodni dosežek prejela zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj, za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa redni profesor Milan Žvan, za življenjsko delo v športu pa plavalni trener Vladimir Čermak in šahist Boris Kutin.

Poleg petih Bloudkovih nagrad je odbor podelil tudi enajst Bloudkovih plaket - med njimi jo je za pomemben tekmovalni dosežek v športu na predlog Planinske zveze Slovenije prejela tudi športna plezalka Mia Krampl (AO PD Kranj). Članica slovenske reprezentance v športnem plezanju je ena od resnih kandidatk, da nadaljuje vrhunske rezultate športnega plezanja v Sloveniji. Prvič je resneje opozorila nase leta 2015, ko je postala svetovna mladinska prvakinja (in to pozneje še enkrat ponovila). V sezoni 2018 se je kot tekmovalka članske ekipe uvrstila v finale svetovnih pokalov, v  letu 2019 pa so sledile prve zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu. Svoj največji tekmovalni uspeh je doživela na svetovnem prvenstvu 2019 in osvojila srebrno kolajno v težavnosti. Vrhunska forma v vseh disiciplinah ji je na kvalifikacijski tekmi prinesla nastop na olimpijskih igrah 2020, ki bodo avgusta v Tokiu na Japonskem.

Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa, so za slovensko športno plezanje do zdaj že prejeli: Martina Čufar leta 2001 Bloudkovo nagrado, Natalija Gros in Mina Markovič leta 2011 Bloudkovo plaketo, Markovičeva je dve leti pozneje prejela še Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo je leta 2015 prejel Jernej Kruder, leta 2017 Domen Škofic in Janja Garnbret, ki je leta 2019 prejela tudi Bloudkovo nagrado, leta 2018 je plaketo prejel selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren in leta 2019 športni plezalec Gregor Vezonik. V gorskih športih sta Bloudkovo plaketo prejela leta 2016 tekmovalni turni smučar Nejc Kuhar in leta 2018 tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak.

Vir in fotografija: pzs.si (Manca Ogrin).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.