Jernej Kruder preplezal smer Aikula, 9a

Objavljeno: 21. Maj 2020 - 16:00
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Miha Ozimic; vir: Jernej Kruder FB profil

Jernej Kruder je opravil tretji vzpon v nekoliko spremenjeni liniji najtežje smeri v koroškem plezališču Burjakove Peči.

Smer Aikula je v provotni liniji prvi leta 2001 preplezal Uroš Perko in jo ocenil z 8c. Gre za močno previsno in estetsko linijo, ki je tudi najtežja v tem plezališču. Prvi del smeri poteka po smeri Mašina (8a), kjer zavije v levo pa se smer Aikula nadaljuje naravnost, čez velik previs. Na začetku previsa plezalca čaka najtežje mesto v smeri, po katerem mora zdržati še deset metrov težkega in natančnega plezanja do vrha. Cela smer je dolga dobrih 20 metrov.

Leta 2015 je smer prvič ponovil Domen Škofic. Ker se je v smeri od prvega vzpona polomilo nekaj oprimkov, sedaj poteka nekoliko bolj desno, Domen pa je ob spremembi predlagal oceno 9a. Leta 2017 je bil v smeri uspešen še Gregor Vezonik.

Tudi Jernej Kruder je v smeri poizkušal že pred leti, vendar ni bil blizu uspešnega vzpona. Tokrat je našel nekoliko drugačno rešitev za gibe v najtežjem delu in jo preplezal po približno desetih poizkusih. V svojem zapisu je izrazil tudi dvom o oceni smeri.

Vir: Jernej Kruder

Naslovna fotografija: Miha Ozimic

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.