Jernej Kruder ponovil Es Pontas, 9b(?)

Objavljeno: 2. November 2016 - 09:52
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Kerstin Helbach

Drugi vzpon v najbolj sloviti DWS smeri na svetu.

Jernej Kruder je po skoraj mesecu poskušanja opravil prvo ponovitev smeri Es Pontas, ki jo je prvi leta 2006 preplezal Chris Sharma. Slovenski plezalec je skupaj z Nemcem Janom Hojerjem v smer vložil veliko časa in energije. V zadnjem času je na svojih straneh poročal o napredku v smeri, ki je že nakazoval, da bi lahko v nekaj dneh opravil drugi vzpon v smeri. Včeraj je Jernej z Majorce sporočil odlično novico, da je opravil prvo ponovitev smeri Es Pontas. V komentarju je še zapisal, da bi bila lahko njena težavnost 9b, kar bi ob potrditvi ocene pomenilo, da gre za najtežji slovenski "športnoplezalni" vzpon.

Jan Hojer je na svojem Instagram profilu zapisal, da je gledal enega najboljših vzponov, kar jih pomni. Jerneja je spremljal z druge strani oboka Es Pontas in ob tem skoraj "umrl", kar pričao tem, koliko fizičnega in psihičnega napora je bilo vloženega v ta projekt.

Chris Sharma ni nikoli podal natančne ocene smeri, poznavalci pa so špekulirali o težavnosti med 9a in 9b. Tako se je v zadnjem obdobju ob imenu smeri največkrat pojavljala ocena 9a+. Sharma je septembra preplezal še eno težko Deep water soloing smer na Majorci, ki jo je poimenoval Alasha, težavnost pa je primerljiva z Es Pontas. Držimo pesti, da bo v smeri uspešen tudi Jan Hojer, ki bi lahko potrdil predlagano oceno 9b in bi še dodatno oplemenitil vrhunski dosežek Jerneja Krudra, ki že odmeva v plezalnem svetu.

Vir: Jernej Kruder FB profil

Naslovna fotografija: Kerstin Helbach

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.