Gabrska peč – Novo plezališče pod Veliko planino

Objavljeno: 16. Oktober 2020 - 14:29
Komentarji: 0 komentarjev

Bogatejši smo za še eno kakovostno novo splezališče, in sicer Gabrsko peč pod Veliko planino. Trenutno je navrtanih 24 smeri, ocene se gibljejo od 5b pa do 7c, zaenkrat, saj je še kar 12 projektov, ki čakajo na svojo oceno. Gre za kakovostno skalo, smeri pa so po večini dolge, večina jih je daljših od 30 metrov. Vzdržljivost v moči vam bo torej tukaj še kako prav prišla.

Novo plezališče Gabrsko peč pod Veliko planino je raziskala in opisala svetovna popotnica, plezalka, adrenalinska odvisnica, ljubiteljica konj in narave, avanturistka, novinarka in potopiska Tadeja Magdič.


Prvo plezanje v na novo opremljenem pplezališču Gabrska peč. | FOTO: Rajko Zajc

Midva sva ga obiskala tik za tem, ko je bilo plezališče tudi uradno odprto. Prve objave sem na družbenih omrežjih o nastajanju tega plezališča zasledila že pred meseci, ko se je začel celoten projekt. Na žalost je bilo na dan najinega obiska kar vlažno ozračje, kar se je poznalo tudi na skali. Vsekakor pa se še vrneva, ko bo vreme lepše. Na tem mestu naj vse obiskovalce opozorim, da je dobro imeti seboj tudi čelado, ker se kljub čiščenju, skala še vedno ponekod lahko odkruši oziroma odlomi, prav tako se vse obiskovale naproša, da se smeri, kjer so na prvih svedrovcih nameščeni prusiki, ne pleza, saj še niso povsem dokončane.

Kako priti do tja

Pelješ se proti nihalki za Veliko planino, pri parkirišču nato zaviješ desno in pot nadaljuješ po manjši lokalni cesti vse do parkirišča v gozdu ob cesti. Tukaj je prostora za nekaj vozil, zato je treba lepo parkirati, da bodo lahko parkirali še ostali. 


Dostopa do plezališča | AVTOR: Rajko Zajc in Klemen Peterlin

S parkirišča slediš planinski potki, ki vodi čez Rigelj na Veliko planino in pred katero stoji tabla na kateri piše, da je da pot ni markirana in da je hoja tukaj na lastno odgovornost. Po tej poti nadaljuješ približno 30 minut do razcepa, kjer je na drevesu odcep za Kisovec v desno, vi zavijete levo. Pot nadaljujete približno 5 minut do možiclja (ob potki sta dva), pri tem nato zavijete ostro desno in se strmo v hrib približno še 5 minut vzpenjate do začetka plezališča. Pot tukaj postane res strma, tako da je ne morete zgrešiti. 

Smeri za enkrat še ni v nobenem vodničku, lahko pa jih najdete v priloženi brošuri Informacije o plezališču Gabrska peč >>

Podatki o plezališču Gabrska peč

Število smeri: 24
Ocene: 5b do 7c
Dolžina smeri: 15 do 35 smeri
Sezona plezanja: od pomladi do jeseni, poleti je morda prevroče, skala je namreč obrnjena na jugzahod, sonce jo obsije nekje po 11-i uri.

Koordinate parkirišča P2: 46.303015, 14.610967
Koordinate parkirišča P1: 46.298657, 14.612292

Več o plezališču in intervju z Rajkom Zajcem, ki je odkril to lokacijo plezališča, si lahko preberete na spletni strani Tadeje Magdič (Tadeja Travels) >>

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.