Franci Jensterle preplezal najtežjo smer na Braču

Objavljeno: 25. Julij 2019 - 13:50
Komentarji: 0 komentarjev

Franci Jensterle je v plezališču Smrka na Braču preplezal Non de zeus (8c).

Plezališče Smrka se nahaja severnem delu otoka, v bližini znanega spominskega glagoljaškega kraja Pustinja Blaca. Tam je pred štirimi leti na pobudo Iva Ljubetića - Šteke in s pomočjo Borisa Čujića ter še devetih francoskih plezalcev nastalo novo plezališče z zelo impresivno steno - 80 metrov visoko ter okrog 300 metrov široko.  Visoka je  podobna je naši Mišji Peči. Trenutno je v steni več kot 29 smeri, katerih težavnost se giba med 6c+ in 8c.

Po poročanju hrvaškega plezalnega portala marulianus.hr je Jensterletu v plezališču uspelo preplezati najtežjo smer Non de zeus (8c). S tem vzponom naj bi Frenk tudi "popucal" plezališče oz. preplezal vse tam obstoječe smeri.

Franci Jensterle, ki je že krepko zakorakal v petdeseta, je legenda slovenskega športnega plezanja. Že leta drži zelo visok novi preplezanih smeri (do 8c na leto). V drugi polovici devetdesetih let in na začetku novega tisočletja je postavil tudi nekaj mejnikov športnega plezanja v našem prostoru, saj je bil prvi slovenski plezalec, ki je preplezal smer z oceno 8a+ na pogled (1998) in 8a+/b (2002).

Naslovna fotografija: arhiv friko.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.