Cryptography 9b, najtežja "plata" na svetu?

Objavljeno: 7. Maj 2020 - 17:40
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: video posnetek zaslona

Italijanski plezalec Alessandro Zeni je januarja preplezal novo kombinacijo legendarnih smeri Bain de Sang in Bimbaluna v švicarskem plezališču Saint Loup.

Obe smeri je kot prvi preplezal Fred Nicole. Leta 1993 je bil uspešen v Bain de Sang in jo ocenil z 9a, enajst let pozneje pa še smer Bimbaluna ter predlagal oceno 9a/a+. Dodajmo še, da sta bili obe omenjeni smeri prvi ženski smeri z oceno 9a in 9a/a+. Ta podvig je uspel španski plezalki Josune Bereziartu. Prvo je ponovila leta 2002, drugo pa leta 2005.

Alessandro Zeni je obe omenjeni smeri preplezal leta 2017 in takoj prišel na idejo ter združil smeri v točki, kjer je iz polovice smeri Bain de Sang prečil direktno v najtežji balvanski detajl smeri Bimbaluna po kateri je nadaljeval do vrha. Smer je poimenoval Cryptography in jo ocenil z 9b. Značilnost vseh treh smeri je, da potekajo v navpični oziroma na trenutke rahlo previsni gladki plošči, ki zahteva natančno plezanje in izjemno moč prstov. Cryptography zagotovo spada med dve najtežji smeri v "plati", saj jo lahko trenutno po oceni primerjamo le z linijo Disbelief (9b), ki jo je v kanadskem plezališču Acephale leta 2018 preplezal Adam Ondra.

Vzpon Alessandra Zenija si lahko pogledate v spodnjem videu.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.