Gašper Pintar in Miha Kern prosto čez Štafeto v Vežici (8a, 350 m)

Objavljeno: 16. Avgust 2018 - 13:12
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Gašper Pintar

Ponovno prihaja odlična novica iz domačih sten, saj sta Gašper Pintar in Miha Kern opravila prvo ponovitev smeri Štafeta v Vežici.

Na praznični dan sta Gašper Pintar (Petzl) in Miha Kern izbrala drzen cilj, prosto preplezati smer Štafeta v Vežici, ki sta jo julija 2014 kot prva preplezala Luka Krajnc in Tadej Krišelj. 350 metrov dolga smer v severozahodni steni Vežice nad Kamniško Bistrico ponuja 10 raztežajev dolgo plezanje v odlični skali težavnosti od 7a do 8a. Prva plezalca sta imela zaradi opremljanja smeri od spodaj nekoliko zahtevnejšo nalogo, kar potrjuje tudi Gašper, vendar še vseeno poudarja ekstremnost smeri. Gašper je po nizu vzponov v Julijcih (pred nekaj dnevi sta z Jernejm Kruderjem preplezala smer Smer norčkov v Šitah) izpostavil tudi dobro kakovost skale."Smer je bila bolje predstavljena v eni od številk revije Beta (september 2016), kjer Luka in Tadej Krišelj govorita o zahtevnem procesu odpiranja nove smeri. Gotovo je, da je bila najina naloga precej lažja, potrjujeva pa ekstremnost smeri. Kljub sitnemu ključnemu raztežaju, ki zahteva natančno plezanje in popolno zbranost v 30 metrski plati, se zahteven karakter kaže predvsem v ostalih raztežajih, ki so manj opremljeni. Na srečo je skala res dobra, kar je bilo meni po nizu vzponov v Julijcih prav prijetno. Smer mi poleg letos preplezane Rajčeve v Križevniku predstavlja najbolj fascinantno plezanje v naših hribih. Vsa čast Luki in Tadeju! Z Mihom sva jo 'imela na lagerju' že nekaj časa, včeraj pa sva se le spravila pogledat. Po zarjavelem začetku se je igra kar naenkrat obrnila, ko je meni uspelo s pomočjo minimalne bete od Miha in nekaj sledi magnezija levitirati preko ključnega raztežaja v prvem poskusu (na flash). Miha je viteško prepustil vodstvo težjih raztežajev meni, jaz pa sem v rdečih obratih zmogel smer do konca na pogled. Hvala soplezalcu za odlično navezo! Najtežji raztežaj ocenjujem na 8a, sicer so pa v smeri še trije 7a in en 7b+ in še nekaj lažjih raztežajev," je dan po vzponu vtise strnil Gašper.

Smer Štafeta ima dolgo zgodovino. V smeri sta pred več kot štirinajstimi leti poizkušala Marko Prezelj in Klemen Mali. Leta 2013 sta njuno delo nadaljevala Luka Krajnc in Tadej Krišelj. Slednja sta za opremljanje smeri do uspešnega prostega vzpona Luke potrebovala 15 obiskov stene v dveh sezonah. Ime smeri sta izbrala prav zaradi predaje izziva naslednjim plezalcem. Luka je takrat najtežji raztežaj smeri, v katerem je sedem svedrovcev ocenil z 8a+, Gašper pa prelaga oceno 8a.

Vir: Gašper Pintar (Petzl) in revija Beta (september 2016)

Fotografije: Gašper Pintar

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.