Peter Podgornik - šestdesetletnik

Objavljeno: 17. Marec 2018 - 13:55
Komentarji: 0 komentarjev

10. marca leta 1958 rojeni Peter Podgornik zahaja v gore od leta 1975, ko je skupaj z bratoma Pavlom in Rudijem prehodil lep del Slovenske planinske transverzale in začel plezati v stenah na južnem robu Trnovske planote.

Po začetnem tečaju pri alpinistični sekciji Planinskega društva Nova Gorica so sledili plezalni vzponi v domačih gorah. Poleg plezanja v evropskih gorah je bila njegova želja obiskati visoke stene Himalaje in drugih gorstev širom sveta. To se mu je prvič uresničilo leta 1981, ko je bil član odprave v južno steno Lotseja. Leto kasneje je s primorskimi alpinisti plezal v južni steni Aconcague in skupaj z bratom Pavletom, Zlatkom Gantarjem in Ivanom Rejcem tam preplezal novo, takrat morda najtežjo tovrstno smer v južni Ameriki. V Himalajo se je kot plezalec vrnil še dvakrat. Dvakrat je bil tudi na Grenlandiji, vmes pa je plezal v Yosemitih in bil na slovenski odpravi v vzhodno steno Cerro Torreja. V Patagonijo seje vračal še večkrat. Pri tem ne gre pozabiti na njegov prispevek v domačih stenah, predvsem nad Sočo, na primer Beli trak v Vršacu, sicer eno prvih težkih lednih smeri pri nas, in Sivi ideal, lepotico za vse čase v južni steni Jerebice. Tudi danes je ostal zvest tem goram in je urednik spletnega vodnika oz. portala Primorske stene.

Z dosežki na področju alpinizma je po takratni kategorizaciji jugoslovanskih športnikov dosegel večkrat zvezni in mednarodni razred. Kot član odprave Cerro Torre je leta 1986 prejel Bloudkovo nagrado. Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma mu je Planinska zveza Slovenije podelila leta 2016. Občina Šempeter-Vrtojba mu je leta 2016 podelila zlato priznanje za življenjsko delo in vidne dosežke na področju alpinizma, za humanitarno delo, nesebičnost in pogum.

Njegove pomembnejše odprave:
- pomlad 1981: Himalaja (južna stena Lhotseja),
- januar 1982: Aconcagua,
- pomlad 1983 : Himalaja (Kangdčendzenga - ogledna odprava),
- poletje 1984: gore vzhodne Grenlandije,
- pomlad 1985: Himalaja (Kangčendzenga, Jalung Kang)
- jesen 1985: stene Kanade in Severne Amerike,
- december 1985: Patagonija (Cerro Torre),
- poleti 1986: Grenlandija,
- februar 1988: Kilimanjaro,
- jesen 1990: Patagonija (V stena Fortaleze),
- pozimi 1991: Patagonija (JV stena Cerro Adele),
- pozimi 1992: Patagonija (Cerro Torre),
- poleti 1996: Skalno gorovje v Kanadi in Severni Ameriki.

Fotografije: arhiv Petra Podgornika.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.