Ta vikend na evropskem prvenstvu hkrati zaključna tekma svetovnega pokala v balvanih

Objavljeno: 16. Avgust 2017 - 16:01
Komentarji: 0 komentarjev

Na evropskem prvenstvu v Münchnu, ki bo hkrati sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih, bo ta konec tedna Slovenijo zastopalo devet tekmovalk in tekmovalcev. V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi Janja Garnbret, trenutno tretja v skupnem seštevku SP 2017 v balvanih, Mina Markovič, evropska podprvakinja 2013 v balvanih in evropska podprvakinja 2017 v težavnosti, vse uspešnejša Katja Kadić z dvema letošnjima nastopoma v finalu SP, ter Jernej Kruder, svetovni podprvak 2014 v balvanih. 

Balvansko prvenstvo stare celine bo hkrati sklepna tekma svetovnega pokala 2017 v balvanih, ki bo 18. in 19. avgusta 2017 v Nemčiji okronala tako nove evropske prvake v balvanih in kombinaciji kot skupne zmagovalce svetovnega pokala v balvanih. Na balvanski preizkušnji leta se bo pomerilo rekordnih 292 tekmovalcev in tekmovalk iz 47 držav, od tega 175 fantov in 117 deklet, med njimi tudi devet članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Sobotni polfinale (ki bo hkrati finale evropskega prvenstva) ob 10. in finale ob 18. uri bo mogoče v živo spremljati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Domen Škofic zaradi poškodbe ostaja doma

"Pri predstavitvi ekipe začenjam pri fantih, ki so številčno šibkejši: Jernej Kruder, Anže Peharc in Gregor Vezonik, žal pa bo Domen Škofic zaradi lažje poškodbe ostal doma. Pri dekletih smo se odločili za večjo ekipo in bomo poleg izkušenejšim - Janji Garnbret, Katji Kadič, Mini Markovič in Juliji Kruder - dali priložnost še kadetinjama, ki sta v zadnjem času odlično plezali v mladinski reprezentanci, Urški Repušič in Lani Skušek," je na novinarski konferenci izbrano vrsto predstavil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki s pričakovanji ostaja na trdnih tleh: "Pri tako težki tekmi je pričakovanja zelo težko napovedati. Vsem našim tekmovalkam in tekmovalcem želim veliko sreče in priložnost, da pokažejo čim boljše plezanje v kvalifikacijah, ki bodo za večino verjetno ena najtežjih preizkušenj do zdaj, celotne kvalifikacije za fante bodo na primer potekale približno osem ur, nato pa bomo šli korak za korakom naprej. Upam, da se v polfinale uvrsti čim več tekmovalcev, saj se s tem odprejo vse možnosti za dobro uvrstitev na evropskem prvenstvu. Če izpostavim imena, seveda glede na celotno sezono največ pričakujemo od Janje, Katje in Jerneja, vsi trije so glede na prikazano lahko tudi favoriti za odličja na evropskem prvenstvu, medtem ko je pri Janji še vse odprto, kako bo končala skupni seštevek svetovnega pokala, lahko je še druga.

Tekmovanje v Münchnu bo štelo tako za svetovni pokal kot tudi za evropsko prvenstvo, zato bo tekmovalni sistem prilagojen. "V tekmi za svetovni pokal ni sprememb, najboljših 20 iz kvalifikacij se bo uvrstilo v polfinale, najboljših šest v finale, kjer bo najboljši postal zmagovalec tekmovanja za svetovni pokal. Evropsko prvenstvo bo vzporedno, in da bi bilo kar se da pošteno, se bo v vsakem primeru v polfinale uvrstilo tudi 20 Evropejcev, torej bo verjetno v polfinalu več kot 20 tekmovalcev. Najboljši od Evropejcev v polfinalu bo postal evropski prvak, torej se evropsko prvenstvo v polfinalu konča. Tekmovalci, ki so se uvrstili v dodatno kvoto (20) zaradi evropskega prvenstva, nimajo pravice nastopiti v finalu svetovnega pokala. Za njihov dosežek šteje mesto, ki so ga dosegli v kvalifikacijah svetovnega pokala," je razložil trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Urh Čehovin. Četudi so reprezentantje sredi sezone težavnostnega plezanja, so po njegovih besedah priprave na evropsko prvenstvo potekale nemoteno: "Opravili smo kar nekaj odličnih treningov in simulacij tekmovalnih balvanov tako doma kot v tujini, eno takih simulacij tudi v novem plezalnem centru v Innsbrucku skupaj z avstrijsko reprezentanco pred dvema tednoma. Menim, da so tekmovalke in tekmovalci odlično pripravljeni, kar nam tudi vliva veliko upanja v dobre uspehe na evropskem prvenstvu."

Tekmovalci o napovedih bolj previdno z besedami

Janja Garnbret (Šaleški AO) je letos poleg težavnosti, kjer je nanizala že tri zmage, tudi sezono v balvanskem plezanju zastavila zelo zmagovito, dosegla svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve in še eno drugo mesto, ter je trenutno tretja v skupnem seštevku SP 2017 v balvanih, kljub nastopu manj v svetovnem pokalu v primerjavi s tekmicami. Kot že pred evropskim prvenstvom v težavnosti v začetku julija, kjer je osvojila četrto mesto, bo znova potreben preskok med disciplinami. "Od Briancona naprej sem se posvetila samo balvanom, dva dni smo bili tudi v Innsbrucku na treningu z Avstrijci in mislim, da smo dobro trenirali, naredila sem vse, kar sem lahko, da bi bila kar najbolje pripravljena. V primerjavi z ostalimi puncami ne vem, kje sem, ker že dolgo nismo tekmovale skupaj, je pa vse odvisno od stila balvanov in bomo videli, kako bo," je pred svojim premiernim balvanskim prvenstvom povedala 18-letna Korošica, ena redkih tekmovalk, ki posegajo po najvišjih mestih tako v težavnosti kot v balvanih, kar je dobra popotnica tudi za vrhunsko uvrstitev v kombinaciji: "Čeprav mi kombinacija ne predstavlja posebnega izziva oziroma ni moj cilj - še vedno ima prednost skupni seštevek v balvanih in težavnosti -, je vseeno lepo videti vrhunsko uvrstitev."

Slovenske športne plezalke in plezalci so na evropskih prvenstvih osvojili že 17 kolajn, sedem jih je priplezala Mina Markovič (ŠPK Plus), evropska podprvakinja 2013 v balvanih in evropska podprvakinja 2017 v težavnosti. "Res na svetovnem pokalu v balvanih ali še dlje na prvenstvu že nekaj časa nisem nastopila ... Od mojih zadnjih nastopov se je stil balvanov sicer precej spremenil, tako da je vsaj zame veliko odvisno od postavitve. Vem, da sem v določenih tipih balvanov lahko kar konkurenčna preostalim tekmovalkam, v določenih, bolj dinamičnih in koordinacijskih, pa kljub vsemu balvanskemu treningu letos žal še vseeno kar zaostajam," je poudarila v Sežani živeča tekmovalka, katere paradna disciplina je težavnost. "Primarno ostajam osredotočena na težavnost, tako da je večina treninga vseeno potekala za preostanek sezone v težavnosti, ki se nadaljuje že teden dni po prvenstvu v balvanih. Vseeno pa sem kar nekaj treningov posvetila treningu moči in koordinacije, na čemer temeljijo balvani," je dodala 29-letna tekmovalka, ki je pred mesecem in pol v Campitellu di Fassa z naslovom evropske podprvakinje v težavnosti osvojila svojo sedmo medaljo na prvenstvih stare celine v športnem plezanju.

V letošnji sezoni je z dvema petima mestoma na tekmah svetovnega pokala nase opozorila tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), trenutno šesta v skupnem seštevku SP v balvanih. Od zadnje balvanske preizkušnje je že skoraj dva meseca, kar ni ovira za 22-letno Ljubljančanko. "Po eni strani je zame lažje, da grem iz tekme v tekmo in sem v tekmovalnem ritmu, po navadi s tem lažje odmislim živčnost in se prepustim plezanju. Po drugi strani pa mi je oddih od tekmovanj zelo koristil, da sem se spočila in nabrala energijo za zadnjo letošnjo balvansko preizkušnjo. V tem času sem lahko tudi izboljšala stvari, ki mi na prejšnjih tekmah niso šle najbolje od rok," je dejala tekmovalka, ki je pred dvema letoma ravno v Münchnu prvič plezala v članskem finalu svetovnega pokala in dosegla šesto mesto: "Ne bi mogla reči, da mi tamkajšnja stena še posebaj leži. Pomembnejša se mi zdi postavitev problemov, ki lahko posamezniku na eni tekmi bolj ustreza in na drugi manj. Res pa je občinstvo v Münchnu med najglasnejšimi, kar sem jih doživela, zato že komaj čakam, da nastopim na svojem drugem evropskem prvenstvu."

München je kraj srečnega imena tudi za Jerneja Kruderja (ŠPO PD Celje Matica), ki je leta 2014 tam postal svetovni podprvak v balvanih. Letos je s tretjim mestom v Nanjingu na Kitajskem osvojil tudi prvo balvansko medaljo v svetovnem pokalu in je trenutno sedmi v skupnem seštevku SP. "Za motivacijo je zelo dobro, da že med sezono dosežeš dobre rezultate, ker greš bolj sproščeno na naslednjo tekmo. Ravno sproščenost največ šteje na tekmovanjih, vsaj zame, saj fizično in psihično bi moral biti dovolj pripravljen za katero koli tekmo. Seveda je to dobra popotnica, se pa trudim ne obremenjevati se s tem, da je München ena od tekem, ki mi zelo ležijo, saj je vse odvisno od dnevne forme in pripravljenosti ostalih tekmovalcev, sploh zdaj, ko nas je tako veliko in toliko dobrih, da je težko načrtovati suvereni polfinale. Nočem se obremenjevati s konkurenco, moram biti sproščen in vidimo, kaj bo na tekmi, na kateri bi rad sam sebi dokazal, da znam zelo dobro plezati," je pred odhodom v Nemčijo napovedal 26-letni Celjan.

 

Urnik EP in tekme SP v balvanskem plezanju München 2017

Petek, 18. avgust
7.00 kvalifikacije moški
17.00 kvalifikacije ženske

Sobota, 19. avgust
10.00 polfinale (prenos V ŽIVO na spletni strani IFSC)
18.00 finale (prenos V ŽIVO)
21.45 podelitev medalj

 

Skupni seštevek svetovnega pokala 2017 v balvanskem plezanju pred zadnjo tekmo:

ŽENSKE:

1. Shauna Coxey (VB) 535 točk
2. Miho Nonaka (JAP) 377 točk
3. Janja Garnbret (SLO) 370 točk
4. Akiyo Noguchi (JAP) 325 točk
5. Petra Klingler (ŠVI) 280 točk
6. Katja Kadič (SLO) 205 točk
...
32. Julija Kruder (SLO) 28 točk
42. Vita Lukan (SLO) 14 točk

MOŠKI:

1. Jongwon Chon (KOR) 426 točk
2. Aleksei Rubtsov (RUS) 372 točk
2. Keita Watabe (JAP) 372 točk
4. Tomoa Narasaki (JAP) 333 točk
5. Kokoro Fujii (JAP) 309 točk
6. Rei Sugimoto (JAP) 278 točk
7. Jernej Kruder (SLO) 200 točk
...
39. Anže Peharc (SLO) 22 točk
44. Gregor Vezonik (SLO) 14 točk
64. Domen Škofic (SLO) 2 točki

Foto: Manca Čujež
Vir: Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.