Štirje Slovenci na stopničkah odprtega avstrijskega prvenstva v lednem plezanju

Objavljeno: 7. Januar 2020 - 10:16
Komentarji: 0 komentarjev

Petega januarja 2020 je v gorniški vasi Mauthen v Avstriji potekalo dvajseto in hkrati zadnje odprto avstrijsko prvenstvo v lednem plezanju. Tekmovalci so svoje sposobnosti preizkušali na 28 metrov visokem umetno poledenelem stolpu v tamkajšnjem parku z vzdevkom Alpine Marterpfahl. Slovenijo je zastopalo pet članov slovenske reprezentance v lednem plezanju, četverica je stopila na oder za zmagovalce: Katja Brunec na prvo, Marko Guna na drugo ter Hana Hutar in Miha Guna na tretjo stopničko.

Tako kot prejšnja leta, so se odprtega avstrijskega prvenstva tudi letos udeležili člani slovenske reprezentance v lednem plezanju, trije v moški in dvojica v ženski konkurenci. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz dveh kvalifikacijskih in finalne smeri. Prvo kvalifikacijsko smer je bilo treba preplezati izključno po ledu. Prvi del druge smeri pa se je poleg ledu lahko uporabljalo tudi manjše luknje za zatikanje orodij - cepinov. Finalna smer je bila skoraj v celoti previsna, večina oprimkov pa umetnih in prirejenih za drytooling. Zadnji del finalne smeri pa je bilo treba preplezati po ledu navzdol, kjer je bil pritrjen zvonec, na katerega so tekmovalci morali pozvoniti. O rezultatih je odločal čas.


Odprto avstrijsko prvenstvo v lednem plezanju (vir: slovenska reprezentanca v lednem plezanju)

V moški kategoriji je sodelovalo trinajst tekmovalcev iz Avstrije, Italije in Slovenije, v ženski kategoriji pa tri tekmovalke iz Slovenije in BIH. Vsi slovenski tekmovalci so si z dobrim plezanjem v kvalifikacijah zagotovili nastop v finalnem delu.

V moški kategoriji je od tekmovalcev iz naše reprezentance Nace Grgorinič (AO Kranj) na koncu pristal na sedmem mestu. Miha Guna (AO Rašica) si je z dobrim nastopom v finalu priplezal tretje mesto, njegov starejši brat Marko Guna (AO Rašica) pa je stopil še stopničko višje in končal na drugem mestu. Zmagovalec tekmovanja je postal domačin Marcel Katschnig.


Četverica Slovencev med najboljšimi: Katja Brunec na prvem, Marko Guna na drugem ter Hana Hutar in Miha Guna na tretjem mestu (vir: slovenska reprezentanca v lednem plezanju)

V ženski kategoriji si je s prav tako odličnim nastopom prvo mesto priborila Slovenka Katja Brunec (AO Kranj). Na drugem mestu je pristala Ivana Mijić (AO Extreme) iz BIH, tretje mesto pa je zasedla slovenska tekmovalka Hana Hutar (ČAO).

Pripravil: Miha Guna
 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.