Mladinci v Bruslju do treh evropskih naslovov

Objavljeno: 3. September 2018 - 11:25
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Anže Štremfelj

Slovenska mladinska reprezentnaca se z balvanskega evropskeg prvenstva vrača s sedmimi medaljami.

Z balvansko tekmo se je zaključilo mladinsko evropsko prvenstvo v športnem plezanju. Slovenska ekipa je znova plezala odlično, tekmovanje pa je skupaj s prvenstvom v težavnosti in hitrosti, ki je bilo maja v Imstu, štelo tudi za razvrstitev v kombinaciji.  Mladinka Mia Krampl in kadetinja Lučka Rakovec sta v Bruslju osvojili naslov mladinske evropske prvakinje v balvanskem plezanju, Rakovčeva je postala tudi podprvakinja v kombinaciji, mladinka Vita Lukan je v Belgiji osvojila tretje mesto in postala prvakinja stare celine v kombinaciji. Starejša deklica Betka Debevec si je v balvanih priplezala bronasto kolajno, svojo prvo na velikih tekmovanjih, kadet Luka Potočar pa je bron osvojil v kombinaciji.

"Na tekmo sem šla brez visokih pričakovanj in si nisem ustvarjala posebnih pritiskov. Ravno to mi je omogočilo čisto glavo ter sproščeno in zbrano plezanje tako v kvalifikacijah kakor tudi v finalu. Z doseženimi vsemi štirimi vrhovi v prvem poskusu sem nadvse zadovoljna. Naslov mladinske evropske prvakinje v balvanskem plezanju mi pomeni veliko, saj je plačilo za moj trud skozi vso sezono, predvsem pa je dodatna potrditev o moji pripravljenosti za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki mi predstavlja vrhunec sezone," se je veselila nova mladinska evropska prvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj), 18-letna mladinka, ki je v preteklosti dosegala boljše rezultate v težavnosti, tokrat pa zablestela na balvanih. 

V mladinski kategoriji do 20 let je uspeh Kramplove dopolnila Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je po tretjem mestu v balvanih na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila bron tudi na evropskem. "Tekma se je začela dokaj spodbudno, saj sem kvalifikacije končala uro pred koncem časa z vrhom na vseh osmih balvanih. Moja predstava v finalu pa ni bila najbolj prepričljiva. Čeprav se mi je uspelo uvrstiti na stopničke, se med balvani nisem najbolje znašla in posledično so se pojavile napake. Ampak zadovoljna sem z novo medaljo s prvenstva in zares vesela, da sem na podelitvi slišala slovensko himno, ki si jo je z izjemnim plezanjem prislužila Mia," je vtise strnila 17-letna Radovljičanka, ki si je skupaj z bronom na majskem delu MEP v težavosti priplezala tudi naslov mladinske evropske prvakinje v kombinaciji: "Tretje mesto tako na balvanih kot tudi v težavnosti ter udeležba v hitrosti so zadostovali za zmago v kombinaciji, kar je dobra popotnica za mladinske olimpijske igre. Ta rezultat mi ne pomeni toliko kot medalja v posamezni disciplini, a glede na to, da kombinacija vedno bolj pridobiva na vrednosti, ni tako nepomemben."

Poleg Lukanove bo slovenske barve na mladinskih olimpijskih igrah oktobra v Buenos Airesu zastopala tudi kadetinja Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je v svoji najuspešnejši sezoni do zdaj v Bruslju postala mladinska evropska prvakinja v balvanskem plezanju in podprvakinja v kombinaciji. "Moje plezanje v finalu sicer ni bilo najboljše, ker sem naredila nekaj napak in nepotrebnih poskusov, ampak sem vesela, da je bilo vseeno dovolj za zmago," je bila skromna 17-letna Ljubljančanka, ki je avgusta postala tudi mladinska svetovna podprvakinja v balvanskem plezanju, kar so odlični obeti za nadaljevanje sezone: "Naslov mladinske evropske prvakinje mi pomeni zelo veliko, še posebej ker sem se v sezoni bolj posvetila težavnosti, ampak sem tudi v balvanih dosegla dobre rezultate in mislim, da je to zelo dobra popotnica za mladinske olimpijske igre."

Svoje prve medalje na velikih tekmovanjih se je v prestolnici Belgije veselila 15-letna Betka Debevec (PK Kamnik), bronasta med starejšimi deklicami: "Zelo sem bila zadovoljna s svojim plezanjem, saj sem zelo uživala in bila sproščena. To je moja prva medalja, zato sem še posebej vesela, da sem jo dobila na evropskem prvenstvu. Balvani so mi bili zelo všeč, saj so bili nekako v mojem slogu, seveda je bilo zelo prijetno tudi vzdušje." Druga slovenska finalistka med starejšimi deklicami Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) je bila šesta. Pri pravljičnih sedmih kolajnah za Slovenijo v Bruslju je dekletom priskočil na pomoč kadet Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki si je z majskim srebrom v težavnosti in tokrat šestim mestom v balvanih zagotovil tudi bron mladinskega evropskega prvenstva v kombinaciji.

Slovenska mladinska reprezentanca je nanizala še vrsto odličnih uvrstitev: Dominika Kodra (PK Kamnik) in Letija Fajfar (AO PD Kranj) sta bili 7. oziroma 9. med starejšimi deklicami, Matic Kotar (ŠD Proteus) 8. med mladinci, Žiga Zajc (PS Ascendo) 11. med kadeti, Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 11. in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) 12. med mladinkami ter Bine Meke (PS DPČ Šmartno) 13. med starejšimi dečki.

Vir: Planinska zveza slovenije; avtor: Manca Čujež

Fotografije: Anže Štremfelj

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.