Jernej Kruder zmagal v Švici!

Objavljeno: 15. April 2018 - 04:24
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda; vir: PZS

Vrhunski večer za slovensko plezanje je z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret.

Uvodna tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju v švicarskem Meringenu se je za slovensko plezanje končala na najboljši možni način oziroma lahko rečemo kar sanjsko in nad pričakovanji. Jernej Kruder je v finalu premagal vse konkurente in se veselil svoje krstne zmage v svetovnem pokalu. V ženski konkurenci je z drugim mestom za še en vrhunski rezultat poskrbela Janja Garnbret.

Kruder je v finalu kot edini plezalec preplezal tri balvanske probleme. Za njim sta se zvrstila Tomoa Narasaki (JAP) in Aleksei Rubtsov (RUS), ki sta dosegla vrh dveh finalnih balvanskih problemov. Pri ženskah se je pred Garnbretovo uvrstila le Miho Nonaka (JAP), tretja pa je bila Akiyo Noguchi (JAP). Vse tri tekmovalke so bile uspešne v vseh balvanih, o mestih pa je odločalo število poskusov.

"Izjemno sem užival, stvari so se res poklopile, najpomembneje pa je, da sem užival od začetka do konca, kar je zagotovo eden od razlogov, da sem prišel na stopničke. Poleg sproščenosti so bili tu še drugi faktorji, tudi to, da sem prvi štartal in je bilo zato manj pritiska, oprimki so bili bolj sveži, prav tako sem bil dobro fizično pripravljen in vse se je sestavilo v zmagovito celoto, malo je pomagalo tudi občinstvo,"  je po zmagi povedal Kruder, ki je lani prvič stal na stopnčkah za svetovni pokal, leta 2014 pa je bil tudi svetovni podprvak:"Nikoli nisem izgubil motivacije, da se bo to enkrat dejansko zgodilo. Na prvi balvanski članski tekmi sem nastopil leta 2008 in po desetih letih so se mi sanje uresničile."

Demonstracija vrhunskega plezanja Jerneja Krudra v drugem balvanskem problemu.

Janja Garnbret, ki je v svojem 27. finalusvetovnega pokala osvojila že 24. medaljo, je po novem vrhunskem nastopu povedala:Zelo sem zadovoljna, da sem v vseh krogih pokazala, kar sem želela. Škoda le, da so bili v finalu balvani prelahki, saj tako nisi mogel popraviti napake s prejšnjega. Želela bi si, da bi bili težji, sicer pa je bilo super. Pred tekmo je bila moja želja v Meiringenu preplezati en balvan, saj mi lani in predlani na tej tekmi v finalu ni uspelo niti enega in sem bila šesta oziroma peta, letos pa celo na stopničkah."

Izjemno zadovoljen pa je bil po koncu uvodne tekme tudi selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren:"Navdušen sem, srečen. Za začetek sezone lahko rečem, da je nad pričakovanji. Vedel sem, da sta Jernej in Janja dobro pripravljena, ne bi pa si pred prvo tekmo upal reči, da bodo rezultati tako odlični. Poleg njiju bi pohvalil še Katjo, ki ji je za finale zmanjkal le en poskus, ob poškodbi prsta je naredila vrhunski razultat, prav tako Mio na 20. mestu. Reprezentanca je sezono začela super, tistim, ki se niso uvrstili v polfinale, je manjkala kakšna izkušnja, saj niso slabo plezali,"

Od slovenskih tekmovalcev je bila blizu najboljših še Katja Kadič, ki je tekmovanje zaključila na 8. mestu in le za las zgrešila finalni nastop, zelo dobro pa je tekmovala tudi sedemnajstletna Mia Krampl, ki se je v svojem prvem nastopu na balvanski tekmi za svetovni pokal uvrstila v polfinale, tekmovanje pa zaključila na 20.mestu. V kvalifikacijah, kjer je tekmovalo kar 208 plezalcev in plezalk, je plezalo še osem slovenskih reprezentantov. V močnejši ženski ekipi so tekmovanje v kvalifikacijah zaključile Tjaša Slemenšek (27.), Mina Markovič (31.), Urška Repušič (41.) in Vita Lukan (45.), pri moških pa je drugo najboljšo uvrstitev dosegel Anže Peharc (29.), za njim pa so se razvrstili še Domen Škofic (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (81.).

Rezultati - Meringen 2018

  MOŠKI     ŽENSKE  
1. Jernej Kruder (SLO) 3v7, 4b8 1. Miho Nonaka (JAP) 4v5, 4b5
2. Tomoa Narasaki (JAP) 2v3, 4b7 2. Janja Garnbret (SLO) 4v7, 4b5
3. Alexei Rubtsov (RUS) 2v5, 4b13 3. Akiyo Noguchi (JAP) 4v9, 4b9
4. Jakob Schubert (AVT) 2v6, 3b9 4. Sandra Lettner (AVT) 3v5, 4b5
5. Tomoaki Takata (JAP) 1v3, 3b5 5. Fanny Gibert (FRA) 3v4, 3b3
6. Jongwon Chon (KOR) 1v1, 2b2 6. Shauna Coxey (VBR) 2v5, 4b11
       
29. Anže Peharc (SLO)   8. Katja Kadič (SLO)  
47. Domen Škofic (SLO)   20.  Mia Krampl (SLO)  
51.  Gregor Vezonik (SLO)   27. Tjaša Slemenšek (SLO)  
81. Zan Sudar (SLO)   31. Mina Markovič (SLO)  
      41. Urška Repušič (SLO)  
      45. Vita Lukan (SLO)  

Vsi rezultati - MOŠKI

Vsi rezultati - ŽENSKE

Sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju se bo ndalajevala že prihodnji vikend v Moskvi, nato pa se bodo najboljši tekmovalci preselili v Azijo.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Naslovna fotografija: Luka Fonda

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.