Janja Garnbret zlata v kombinaciji na evropskem prvenstvu v Münchnu

Objavljeno: 19. Avgust 2017 - 17:57
Komentarji: 0 komentarjev
Zlata Janja Garnbret | Foto: Luka Fonda

Osemnajstletna Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu 2017 v balvanskem plezanju 19. avgusta v superfinalu osvojila srebrno medaljo in si z njo zagotovila tudi zlato v kombinaciji prvenstva stare celine, 20-letni Anže Peharc pa si je v Münchnu priplezal bronasto odličje. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je skupaj z julijskim srebrom Mine Markovič v težavnosti tako na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila štiri medalje.

München je kraj srečnega imena za slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki se domov vrača s tremi medaljami z evropskega prvenstva v balvanih ter vsaj enim odličjem svetovnega pokala. Glavna junakinja balvanske tekme sezone je Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je po prevladi v kvalifikacijah odlično nastopila tudi v polfinalu tekme SP, ki je bil hkrati finale evropskega prvenstva, v superfinalu pa je morala priznati premoč Srbkinji Staši Gejo, novi evropski prvakinji v balvanih. "Ko sem v polfinalu splezala zadnji balvan v prvem poskusu, sem bila izjemno vesela dobrega plezanja, a me je čakalo še superfinale. Najprej je bil šok, kako je to mogoče, a sva imeli obe najboljši Evropejki vse štiri vrhove in enako število poskusov. Potem sem plezanje s Stašo sprejela z navdušenjem, bilo je zelo napeto in v superfinalu je odločal skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Škoda, da ni odločal balvan, kjer bi se res pokazala fizična moč. Drugo mesto je odlično, zelo sem zadovoljna z medaljo, ki mi je prinesla tudi zmago v kombinaciji evropskega prvenstva, zvečer pa me čaka še finale svetovnega pokala," se je dvojne evropske lovorike veselila 18-letna Korošica, z mislimi že pri finalu sklepne tekme svetovnega pokala. Tretja je bila Švicarka Petra Klingler, četrta pa Britanka Shauna Coxey, že skupna zmagovalka SP 2017 v balvanih, Garnbretova pa se je zavihtela na drugo mesto skupnega seštevka v balvanih, saj se njena najtesnejša tekmica za drugo mesto, Japonka Miho Nonaka, ni uvrstila v večerni finale SP. V kombinaciji evropskega prvenstva je Garnbretova suvereno zmagala pred drugouvrščeno Petro Klingler in tretjeuvrščeno Stašo Gejo.

Janja Garnbret EP Munchen 2017
Janja Garnbret z balvanskim srebrom in zlatom v kombinaciji EP 2017. (foto Luka Fonda)

Za tretjo slovensko kolajno na balvanskem prvenstvu stare celine je poskrbel Anže Peharc (AO PD Kranj), sicer evropski mladinski prvak 2015 v balvanih, ki je tokrat prvič zablestel na članskem tekmovanju najvišjega kova. "Da bi se uvrstil na tretje mesto, se mi je pred tekmo zdelo nerealno predstavljati. S plezanjem tako v kvalifikacijah kot v polfinalu sem zelo zadovoljen, prav tako s končnim tretjim mestom na evropskem prvenstvu, saj je to moj daleč najboljši dosežek v članski konkurenci. To je bil tudi moj prvi nastop na evropskem prvenstvu, odločalo je malo sreče in moja trenutno dobra pripravljenost, moja prednost pred ostalimi je bila tudi manj poskusov in večja zbranost," se je veselil 20-letni Tržičan, ki je v konkurenci svetovnega pokala dosegel osmo mesto. Moški evropski vrh sta osvojila Nemca, novi evropski prvak v balvanih je postal Jan Hojer, podprvak pa Alexander Megos.

Anže Peharc 3. mesto EP Munchen 2017
Anže Peharc osvojil 3. mesto na evropskem prvenstvu v Münchnu. (foto Luka Fonda)

"Odličen uspeh slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu. Janjino zlato v kombinaciji, srebro na balvanskem evropskem prvenstvu, in čeprav jo zvečer čaka še finale svetovnega pokala, je že druga tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih. Anže Peharc je v zadnjem obdobju toliko napredoval, da nas ni presenetil z dobrim nastopom, veseli smo njegovega napredka in stopničk, ki pomenijo tudi prihodnost balvanskega plezanja pri fantih," navdušenja ni skrival selektor članske reprezentance Gorazd Hren.

Anže Peharc EP Munchen 2017
Anže Peharc osvojil svojo prvo medaljo v članski konkurenci. (foto Luka Fonda)

Tik pod stopničkami, na četrtem mestu, je evropsko prvenstvo končal Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je leta 2014 v Münchnu postal svetovni podprvak, tokrat pa je bil 29. v moški konkurenci svetovnega pokala in z dobrim nastopom dosegel tudi peto mesto v kombinaciji evropskega prvenstva. "Na tekmo v München sem prišel bolj zaradi svetovnega pokala, kar se mi na žalost ni izšlo, dobil pa sem redko priložnost, da sem se uvrstil med najboljših 20 Evropejcev in izboljšal rezultat na evropskem prvenstvu. Zadovoljen sem s svojim plezanjem, je pa v svetovnem pokalu veliko odvisno od malenkosti, saj nas je preveč, da bi lahko dopustili majhne napake, ki so tudi mene stale finala svetovnega pokala in stopničk evropskega prvenstva," je svoj nastop ocenil 26-letni Celjan.

Osmo mesto v evropski in 11. v svetovni konkurenci si je priplezala Katja Kadič (PK Škofja Loka), zadovoljna tako z nastopom na Bavarskem kot s celotno sezono. "Zelo sem zadovoljna s svojim nastopom, morda bolj v kvalifikacijami. Polfinalni balvani so mi bili zelo všeč, pri dveh mi je manjkalo malo sreče, pa bi bil rezultat še boljši. Moj glavni cilj je bil, da odplezam sproščeno, splezam čim več balvanov, tako da sem zadovoljna z 8. mestom na evropskem prvenstvu oz. 11. v svetovnem pokalu. Občinstvo je bilo super, v Münchnu se mi zdi, da je vedno najglasnejše, kar ti da dodatno energijo, da poskusiš priti do vrha. Sicer pa sem zadovoljna s celotno sezono," je strnila vtise 22-letna Ljubljančanka.

V polfinalu je nastopila tudi Jernejeva sestra Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), 17. na evropskem prvenstvu in 18. na tekmi SP: "Res sem vesela, da sem prišla v polfinale, ker je bila konkurenca res huda, prav tako razmere v kvalifikacijah. Posledice so se pokazale v polfinalu, bila sem utrujena, a sem dala vse od sebe. Naredila sem nekaj napak, vem, da bi lahko še bolje odplezala, a sem zadovoljna," je dejala 19-letna športna plezalka.

Z balvanskim nastopom v Nemčiji si je skupno sedmo mesto v kombinaciji evropskega prvenstva priplezala Mina Markovič (ŠPK Plus), aktualna evropska podprvakinja v težavnosti, tokrat 53. v evropski in 83. konkurenci EP. V kvalifikacijah so nastopili še Gregor Vezonik (AK Ravne), 29. v evropski in 41. v svetovni razvrstitvi, Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), 35. v evropski in 47. v svetovni razvrstitvi, ter Lana Skušek (AO PD Črnuče), 56. med Evropejkami in 80. med vsemi tekmovalkami.

Finale svetovnega pokala lahko danes ob 18. uri spremljate v prenosu v živo prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) in youtuba.

Pripravila: Manca Čujež, PZS
Foto: Luka Fonda

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.