Janja Garnbret svetovna prvakinja v balvanih!

Objavljeno: 13. Avgust 2019 - 12:31
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Ogrin; vir: Planinska zveza Slovenije

Janja Garnbret ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanih.

Na svetovnem prvenstvu v Japonskem Hačiodžiju se je ravnokar končala prva končna odločitev. Finale ženskega balvanskega plezanja je ponudil sanjski razplet za slovensko plezanje, saj je Janja Garnbret drugič zapored postala svetovna prvakinja v tej disciplini. Na drugo mesto se je uvrstila najbolj izkušena tekmovalka v finalu domačinka Akiyo Noguchi, na tretje pa še ena od najboljših balvanskih plezalk zadnjega obdobja Britanka Shauna Coxey.

Garnbretova je v finalu začela odlično, saj je že po prvem balvanu prevzela vodstvo, preplezali sta ga še drugo in tretje uvrščena, vendar sta za vrh porabili več poizkusov. V drugem balvanu je naša šampionka edina dosegla vrh, kar se je na koncu izkazalo za odločilen trenutek finala. Ko je po petih tekmovalkah že kazalo, da bo balvan zelo težko preplezljiv je Janja še enkrat pokazala vse svoje mojstrstvo in v petem poizkusu dosegla vrh v dvojki. Tretji balvan je bil nekoliko bolj tehničen, kjer je bil treba pokazati pravo mero natančnosti in potrpežljivosti. Tokrat Janja ni dosegla vrha, s čimer bi si že zagotovila končno zmago. To je uspelo dvema tekmovalkama, vendar na srečo ne najbolj resnim konkurentkam za končno zmago. Zadnji balvan je bil spet bolj previsen, kar je najbolj ustrezalo najboljšim trem, saj so ga vse preplezale v prvem poizkusu. Janja je bila tako edina tekmovalka v finalu s tremi preplezanimi vrhovi, drugo in tretje uvrščena pa sta dosegli po dva vrhova.

Janja Garnbret je tako ubranila naslov svetovne prvakinje iz Innsbrucka 2018 ter s tem na najboljši možni način začela s svojimi nastopi na svetovnem prvenstvu.

Izjava Janje Garnbret po novem naslovu svetovne prvakinje (vir: Planinska zveza Slovenije)

"Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo. Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res fajn, takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka svetovnega prvenstva. Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu."

REZULTATI FINALA - BALVANI ŽENSKE

1. Janja Garnbret (SLO) 3v8, 3c8
2. Akiyo Noguchi (JAP) 2v4, 2c2
3. Sahuna Coxey (VBR) 2v4, 2c2
4. Ivegeniia Kazbekova (UKR) 1v3, 2c4
5. Miho Nonaka (JAP) 1v5, 2c6
6. Nanako Kura (JAP) 0v0, 1c1

Na svetovnem prvenstvu so v balvanih nastopile še štiri slovenske tekmovalke. V polfinale so se uvrstile Lučka Rakovec (12.), Urška Repušič (15.) ter Mia Krampl (17.), le za mesto pa je nastop v polfinalu zgrešila Vita Lukan (21.).

REZULTATI SP HAČIODŽI 2019 - BALVANI ŽANSKE>>>

Ob 13. uri bodo s finalom v balvanskem plezanju začeli moški, kjer Slovenija nima predstavnika. Jernej Kruder, ki je bil edini polfinalist je tekmovanje končal na 10. mestu. Za vse tekmovalke in tekmovalce, predvsem tiste, ki računajo na visoko uvrstitev v kombinaciji, se že jutri nadaljuje naporen urnik svetovnega prvenstva, saj se bodo pomerili v dveh kvalifikacijskih smereh težavnostnega plezanja. V četrtek čaka najboljše najprej nastop v polfinalni smeri, osem najboljših pa se bo nato pomerilo še v finalu za naslov svetovnega prvaka oz. prvakinje v tej disciplini. V petek sledi dan premora sobota pa bo prinesla nova svetovna prvaka v hitrosti. Že v nedeljo bodo sledile kvalifikacije v olimpijski kombinaciji za ženske, kamor se bo uvrstilo najboljših dvajset plezalk v seštevku vseh treh disciplin iz prvega dela prvenstva. V ponedeljek bodo po istem ključu v kvalifikacijah olimpijske kombinacije nastopili moški. V torek sledi finale najboljših osmih v ženski konkurenci, v sredo pa še finale v moški konkurenci. Glede na končno razvrstitev bo znanih že prvih sedem potnikov na olimpijske igre v Tokiu 2020 v ženski in moški kategoriji.

Vse finalne nastope si lahko ogledate V ŽIVO na TV Slovenija 2 in IFSC TV, kjer prenašajo tudi vsa polfinala.

Naslovna fotografija: Manaca Ogrin, Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.