Janja Garnbret nepremagljiva tudi na Triglav The Rock

Objavljeno: 21. Maj 2017 - 10:07
Komentarji: 0 komentarjev

Zmagovalca prvega Triglav The Rock Ljubljana, mednarodnega tekmovanja v športnem plezanju na balvanih, ki je potekalo po pravilih mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), sta Janja Garnbret in Chon Jongwon iz Seula. Ambasador tekmovanja, Jernej Kruder je po izjemnem finišu na zadnjem balvanu napredoval na drugo mesto.

Dvodnevno dogajanje v plezanju je vrhunec doseglo v poznih večernih urah, ko je pred zapolnjenim Kongresnim trgom ob bučnem navijanju slavila Slovenka Janja Garnbret, sicer ena najboljših športnih plezalk na svetu. V konkurenci so bile še tri rojakinje - Mina Markovič, Katja Kadič in Urška Repušič ter Hannah Mitdbo iz Norveške in Belgijka Chole Caulier. Garnbretova je bila suverena celo tekmovanje. Edina napaka se ji je pripetila prvem polfinalnem balvanu, za katerega je potrebovala dva poskusa. Zmagovalki se je najbolj uspela približati Katja Kadič, ki je osvojila en vrh manj.


Zmagovalec Chon Jongwon iz Seula je preplezal vse 4 smeri v prvem poskusu.

V moški konkurenci je izstopal Korejec, ki je že obljubil, da bo prihodnje leto branil zmago, za navdušenje iz množice pa je bil najbolj zaslužen Kruder. Štajerec je med plezanjem poskrbel za nekaj atraktivnih vložkov, kar je skozi leta postal že njegov prepoznavni slog. Vodilni po polfinalu, Rus Aleksej Rubcov, je bil tretji. Nemec Jan Hojer je končal na četrtem mestu, Domen Škofic je bil peti, Francoz Jeremy Bonder pa šesti.


Ambasador dogodka Jernej Kruder med plezanjem poskrbel za nekaj atraktivnih vložkov.

Finalisti so si razdelili nagradni sklad 14.000 evrov, po tri sta prejela zmagovalca posameznih kategorij. Obiskovalci, ki jih je bilo kljub dežju ogromno, so se lahko v dopoldanskih urah preizkusili v aktivacijskem kotičku, kjer so na različno postavljenih stenah preizkusili svoje plezalne sposobnosti in naredili prve korake v balvanskem plezanju.

Simon Rožnik, idejni pobudnik in direktor Ekstrema: »Z izvedbo dogodka smo zelo zadovoljni, Triglav The Rock je absolutno primerljiv s podobnimi spektakli iz tujine, kar so potrdili tudi plezalci. Verjamem, da bomo vsako leto rasli in se do leta 2020, ko bo plezanje uradno olimpijski šport, razvili v vrhunsko tekmovanje v plezalnem mednarodnem koledarju.«

Lorin Möscha, vodja tekmovanja: »Občutki so izjemni. Dogodek je na vseh ravneh, z izjemo vremena, uspel. Postavitev je bila primerno težka, da so se tudi najboljši balvanisti morali potruditi za to, da so osvojili vse vrhove. V mislih je že ponovitev dogodka prihodnje leto. To si slovensko plezanje in Ljubljana tudi zaslužita.«

 

Končni vrstni red - ženska konkurenca

1. Janja Garnbret, SLO
2. Katji Kadič, SLO
3. Chloe Caulier, BEL
4. Hannah Midtboe, NOR
5. Mina Markovič, SLO
6. Urška Repušič, SLO

 

Končni vrstni red - moška konkurenca

1. Chon Jongwon, KOR
2. Jernej Kruder, SLO
3. Aleksej Rubcov, RUS
4. Jan Hojer, GER
5. Domen Škofic, SLO
6. Jeremy Bonder, FRA

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.