Plezalna etika tudi v naravnih plezališčih

Objavljeno: 28. Marec 2018 - 09:05
Komentarji: 0 komentarjev

Ob začetku pomladanske plezalne sezone oziroma že toplejših zimskih mesecih, se v naravnih plezališčih veča tudi število plezalcev. Ti pa prinašajo v plezališča tudi težave. Vsako leto iste zgodbe in vsako leto se prejme nekaj opozoril o neprimernem obnašanju plezalcev, predvsem v primorskih plezališčih.

Ponovno je opaziti več smeti ter neupoštevanja pravil o parkiranju, kampiranju ipd. Verjetno se velika večina plezalcev ne bo spoznala pri tovrstnem početju, je pa odgovornost vseh, da v plezališču tudi opozarjamo obiskovalce, ki pravila kršijo. Za problematiko v primorskih plezališčih smo v večini krivi plezalci sami, zato ukrepajmo, preden bo prepozno. V ta namen povzemamo besedilo, ki ga je že pred časom pripravil urednik portala Climb Istria. Pravila sicer veljajo za vsa plezalna področja, vendar je neupoštevanje pravil v najbolj obiskanih plezališčih še toliko bolj problematično.

1. V primeru večdnevnega obiska uporabljajte uradne kapacitete za prenočevanje

Divje kampiranje in prenočevanje na prostem v okolici plezališč in pod steno je strogo prepovedano. Prav tako je prepovedano prenočevanje v avtomobilih in avtodomih na prostorih, ki so namenjena za parkiranje vozil obiskovalcev plezališča.

2. Dostop do plezališča

Parkirajte le na dovoljenih mestih (opisi v plezalnih vodnikih). Za dostop do plezališča uporabljajte le poti, ki so navedene v plezalnem vodniku. Nikoli ne krajšajte dostopa s hojo izven urejenih poti. Nikoli ne posegajte v zasebno lastnino.

3. Prostor pod steno

Pod steno racionalno zavzemite svoj del prostora. Prepričajte se, da na območju pod steno ni prevelike gneče. Ne povzročajte hrupa. Vse odpadke shranjujte v pvc vrečke in jih odnesite iz plezališča. Ne puščajte in ne odlagajte ostankov hrane, prav tako jih ne mečite v gozd ali jih zakopavajte. Toaletni papir in druge higienske pripomočke odlagajte v lastno vrečko in jih ne puščajte v plezališču. Ne kurite ognja. Ne odmetavajte cigaretnih ogorkov. Pospravite tudi morebitne odpadke, ki jih za seboj puščajo drugi obiskovalci, bodite vzor. Če predvidevate, da bo v plezališču velika gneča, pustite psa doma. Psi naj bodo v vsakem primeru ves čas na povodcu.

4. Plezalna smer

Izogibajte se sklanim predelom, ki so podvrženi eroziji. Plezajte le na dovoljenih področjih (uporaba plezalnega vodnika). Kolikor se le da, se izogibate živalim, ki prebivajo v steni. Upoštevajte tudi morebitne prepovedi, zaradi gnezdenja ptic. Med plezanjem ne kričite in uporabljajte primeren način komunikacije s soplezalcem.

5. Higiena

Pazite na primerno opravljanje male in velike potrebe. Najbolje je, da za vse skupaj poskrbite pred odhodom v plezališče in se izogibate opravljanju male in velike potrebe med obiskom plezališča. Na večini mest se lahko opravlja mala potreba, vendar za to izberite mesto, ki je najmanj 100 metrov oddaljeno od stene, vodnih virov, poti in prostorov za kampiranje. Malo potrebo opravite na kamnitih ali skalnih tleh, da ne škodujete vegetaciji. Še večjo težavo predstavlja opravljanje velike potrebe. Če je le mogoče, je ne opravljajte med obiskom plezališča. V nasprotnem primeru na primernem mestu izkopljite 20 cm luknjo, po končanem "opravilu" luknjo zakopljite in na mesto položite skalo, da preprečite morebitno izkopavanje divjih živali. Ves toaletni papir in druge higienske pripomočke odlagajte v pvc vrečke in jih odnesite iz plezališča.

Za konec še enkrat prošnja in opozorilo vsem obiskovalcem plezališč, da upoštevate vsa pravila v plezališčih ter s tem preprečite vse nevšečnosti, ki lahko v skrajnem primeru vodijo tudi do zaprtja plezališča!

Vir: climbistria.com

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.