Lorin Möscha o organizaciji svetovnega pokala na Logu 2012

Objavljeno: 6. April 2012 - 22:15
Komentarji: 0 komentarjev

O izvedbi svetovnega pokala v balvanskem plezanju World Cup Bouldering Log 2012 smo se pogovarjali z Lorinom Möscha, vodjem organizacijskega odbora tekmovanja in idejni vodja ter ustanovitelj Športno plezalnega društva Korenjak.

Tekmovanje je glede načrtovanja pod streho. Ali napetost pred samo izvedbo že kaj popušča?
Lansko leto smo tekmovanje organizirali prvič in uspelo nam ga je izpeljati z odliko. Kljub temu, da je tekmovanje teklo tekoče in brez zapletov smo se naučili veliko novega. Eno izmed spoznanj pri organizaciji tako velikega tekmovanja je, da mora biti tekmovališče, na katerem bodo nastopili tekmovalci sto odstotno pripravljeno vsaj teden dni prej, zato smo letos z deli na prizorišču pričeli že konec meseca marca. Napetost pri organiziranju tekmovanja za svetovni pokal nikakor ne popušča ampak se stopnjuje! Popustila bo, ko bo tekmovanje za nami in bo prevzeta odgovornost poplačana z uspešno izvedbo tekmovanja, ki se ga bo letos udeležilo rekordno število tekmovalcev.

Športno plezanje v Sloveniji marketinško ne spada med najbolj zanimive športe, kako težko je zbrati sredstva za takšno tekmovanje?
Zelo težko! Poudariti je potrebno, da slovenski športniki in organizatorji velikih športnih tekmovanj trkamo na ista vrata – na vrata uspešnih slovenskih podjetij, katerih »budget« je omejen ali rezerviran za »sinove«. V našem primeru gre za več kot sto tisoč eurov vreden projekt. Deset odstotkov prispeva nacionalna panožna zveza PZS oziroma KŠP, petnajst odstotkov občina Log – Dragomer, petinsedemdeset odstotkov sredstev pa moramo s pomočjo poslovnih partnerjev in sponzorjev nabrati sami. V ta namen smo izdelali odličen in zanimiv marketinški načrt, s pomočjo katerega smo tako v lanskem letu, kot tudi letos (letos še ne) uspeli tekmovanje za svetovni pokal spraviti pod streho z minimalno izgubo.

In kolikšen je proračun tekmovanja, če ni skrivnost?
120.000,00 EUR

Kdaj ste se začeli ukvarjati z organizacijo letošnjega tekmovanja? Koliko prostovoljcev je vključenih v projekt?
Z organizacijo tekmovanja za leto 2012 smo se pričeli ukvarjati deset dni po izpeljavi lanskoletnega tekmovanja oziroma konec meseca maja 2011, ko smo ponovno kandidirali za izpeljavo tekmovanja za svetovni pokal. Sledil je mesec dni »aktivnega počitka« v smislu čakanja na odgovor mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). V projekt je vključenih približno deset ljudi, ki predstavljajo ožji organizacijski odbor, ki pa ne more delovati brez dvajsetih dodatnih ljudi (znancev, prijateljev in staršev, katerih otroci vadijo v Društvu Korenjak) ter tridesetih prostovoljcev, ki priskočijo na pomoč na dan tekmovanja.  Pomeni, da je organizacija in izpeljava tekmovanja odvisna od več kot šestdeset prostovoljcev.

Katere težave so poleg pridobivanja finančnih sredstev najbolj obremenjujoče za organizatorja tekmovanja na tako visokem nivoju?
Odgovornost, spoštovanje in poštenost. To je največja obremenitev! Kajti na preizkušnji so vse tri in če te tri izgubimo, izgubimo vse.

Kako so prebivalci lokalni prebivalci sprejeli tekmovanje, ali ga poznajo dovolj, živi s tem celoten kraj?
Plezalna stena, na kateri poteka tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju, je bila zgrajena leta 2008 na pobudo Športno plezalnega društva Korenjak in predvsem zaradi uspešnega delovanja članov društva Korenjak. Prebivalci občine Log – Dragomer so bili prvo leto skeptični in so plezalno steno gledali nekoliko postrani! Ko pa smo leta 2009 in leta 2010 izpeljali dve tekmovanji za državno prvenstvo in lansko leto v občino Log – Dragomer pripeljali celotno smetano športnega plezanja, pa so s projektom tekmovanja za svetovni pokal v balvanskem plezanju začeli dihati in nam ponudili roko. Sedaj že komaj čakajo, da se pred njihovim pragom ponovno zberejo vsi najboljši na svetu.

V lanskem letu ste dobili priznanje s strani IFSC-ja (Mednarodne zveze za športno plezanje) za odlično organizacijo. Kaj bo letos novega, da bomo gledalce še lažje prepričali, da pridejo za vikend na Log in si ogledajo tekme za svetovni pokal?
Ponovili bomo to kar smo storili lani in s čimer smo mednarodno zvezo za športno plezanje, trenerje in tekmovalce prepričali, da smo izpeljali izvrstno tekmovanje. Da je temu resnično tako priča dejstvo, da se je na tekmovanje v balvanskem plezanju, ki bo prihodnji teden, 21. in 22. aprila v občini Log – Dragomer prijavilo rekordno število tekmovalcev (125 tekmovalcev) v vsej zgodovini organiziranja tekmovanj za svetovni pokal v balvanskem plezanju.  

Imate organizatorji kakšne posebne želje tudi glede slovenskih uvrstitev?
Seveda imamo! Želimo si slovenski finale in podporo slovenskih navijačev.

Vremenska napoved? Vas lahko sploh še kaj preseneti?
Sonček je in ti si skuštrana…bilo bi lepo, če bi sijalo sonce!? Pripravljeni pa smo tudi na dež, saj smo na prizorišče namestili deset šotorov, kar pomeni, da bo tekmovanje nemoteno potekalo tudi v primeru slabega vremena.

Še zadnja misel za povabilo gledalcem!
Obljubljamo nepozabno tekmovanje in nepozaben ambient ter show, ki ga ne smete zamuditi, saj se nikoli ne ve – morda pa se vidimo zadnjič.

 

Lorin hvala za odgovore, želimo vam vse najboljše do konca izpeljave tekmovanja in se vidimo prihodnji vikend na Logu!

 

Fotografije: Lorin Möscha, WC Log

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.