Klemen Bečan - Kako se med plezalno karanteno zabava eden naših najboljših plezalcev v skali?

Objavljeno: 29. April 2020 - 10:41
Komentarji: 0 komentarjev

Vse ljubitelje plezanja že pošteno srbijo blazinice. Svoje je k temu trpljenju dodalo še izjemno lepo in toplo vreme, ki je nalašč za spomladansko plezanje v naravi. A naravna plezališča ostajajo bolj ali manj prazna. Plezati je možno zgolj v domači občini. Do kdaj bo tako, nihče ne ve. Ta prepoved pa je enako prizadela tako rekreativne plezalce, tekmovalce kot tudi tiste, ki plezajo že praktično vse življenje. Med njimi je tudi vrhunski plezalec Klemen Bečan.

S Klemnom Bečanom se je pogovarjala svetovna popotnica, plezalka, adrenalinska odvisnica, ljubiteljica konj in narave, avanturistka, novinarka in potopiska Tadeja Magdič.


Koronavirus je tudi Bečanovim svet obrnil na glavo. Foto: Osebni arhiv družine Bečan

Podobno trpljenje zaradi pomanjkanje pravega odmerka adrenalina v tem trenutku doživljamo vsi, ki imamo radi vertikalo, oprimke in plezalne izzive. Kaj pa nekdo, ki praktično pleza vse svoje življenje, nekdo, ki posveča svoje življenje izzivom vertikale? Klemen Bečan aktivno pleza že 30 let. Ko se je stanje začelo zaostrovati, je bil z ženo Anjo in 6-mesečnim sinčkom ravno na daljšem plezalskem potovanju po Španiji. Ni bilo lahko sprejeti strogih ukrepov, priznava: “A ni nam preostalo drugega, kot da se predčasno vrnemo domov.

Kako se nekdo, ki je večino svojega življenja plezal oziroma bil tako ali drugače vpet v plezanje, sooča s trenutno situacijo, ko je praktično povsod plezanje v skali in na stenah prepovedano oziroma omejeno?

Z izolacijo sva pričela v Španiji, v Villanuevi de Rosario, kjer sva v hribih sredi ničesar našla lepo parkirno mesto za naš avtodom. Ne daleč proč so bile neke stene, in ker naj se tam ne bi nihče sprehajal, saj sva bila od vasi kar dosti oddaljena, sva mislila, da bomo vseeno lahko kdaj vsaj potipali skalo. Potem se je karantena začela bolj resno, veliko bolj kot v Sloveniji, in španska policija nama je ukazala, da se ne smeva premakniti niti iz avta. Čez dva dni so nam prišli povedat, da se moramo prestaviti dol v mesto, kar nama zaradi možnosti okužbe seveda ni prav nič dišalo. Tako sva se odločila, da pobegneva domov v Slovenijo, dokler je to sploh še mogoče. Podvig vožnje – 2.500 kilometrov s 6-mesečnim dojenčkom – je trajal skoraj cel teden, in ko smo prišli domov, smo bili utrujeni od poti in nam nekaj dni plezanje sploh ni hodilo po glavi. No, to ni trajalo dolgo in kmalu sem iz trening oprimkov na hodniku obrisal prah in tam pričel delati vzgibe, 10-minutne treninge, ročkanje in podobno. Stvar je bila na začetku kar zabavna, včasih smo s prijatelji naredili tudi kakšno seanso skupaj v živo prek spleta.


Iz Španije so se nameravali vrniti šele avgusta. Foto: Osebni arhiv družine Bečan

Žal navdušenje nad temi treningi ni trajalo dolgo in že sva razmišljala, kako bi šla plezat kam ven v naravo. Najina 14-dnevna karantena po vrnitvi iz tujine je bila mimo in sva lahko obiskala skrite skale v bližnjem gozdu, kjer sva se malo pretegnila in vsaj malo potešila željo po stiskanju oprimkov. Trenutno je plezanje v naravi prepovedano. Seveda, če ostaneš v svoji občini. Na žalost pa pri nas nimamo nobenih uradnih plezališč, tako da komaj čakava, da se odpravi tudi ta omejitev in normalno zaživiva.

Sama sicer plezam rekreativno, pa mi ta prepoved povzroča precej težav. Kako se ti spopadaš s tem – fizično in psihično? Kako velik izziv je to zate?

Plezam že 30 let, tako da sem v stenah preživel že kar nekaj časa in mi malo premora verjetno tudi koristi. Sicer pa zadnje čase bolj malo plezam zase, saj se ukvarjam s coachingom ostalih plezalcev in večino časa posvečam njim, tako da grem zase že tako le redko plezat in sem suše na tem področju že navajen. Pred krizo sva bila, kot sem že povedal, v španski Villanuevi de Rosario, kjer sem si mislil, da si bom prvič po dveh letih vzel čas zase in si končno zadal nek nov projekt, s katerim bi dvignil številko moje najtežje preplezane smeri. Šlo mi je super, ravno sem prišel v formo in cilj mi je bil vedno bliže. Potem pa … katastrofa … in še dobro, da ne posvečam take pozornosti samo končnemu rezultatu, ampak tudi temu, da sem užival vsak dan v smeri in napredku ter videl, da sem še vedno sposoben splezati kaj težkega. Sedaj sem vesel, da sem par dni preživel v tisti smeri. Doma itak nimam preveč motivacije plezat karkoli drugega, ker me res vleče nazaj v smer La Planta de Shivo.

La Plante de Shivo je športno-plezalna smer z oceno 9b in se nahaja v plezališču Villanueva del Rosario v Španiji. Kot prvi jo je leta 2011 preplezal Adam Ondra, leta 2016 jo je preplezal recimo tudi avstrijski plezalni zvezdnik in tekmovalec Jakob Schubert. Smer pa je dobila tudi prvo žensko ponovitev, leta 2017 je to uspelo Avstrijki Angela Eiter, ki je s tem postala tudi prva ženska plezalka, ki ji je uspelo preplezati smer z oceno 9b.


Nomadsko življenje v kombiju. Foto: sebni arhiv družine Bečan

Kako vzdržuješ plezalno kondicijo? Se bo to poznalo kaj na formi, ko bo karantene konec?

Formo vzdržujem med drugim na trening “pinchih”, ki imam postavljene na hodniku. Vsak dan se tam dvigujem in poskušam nekaj delati, karkoli. Priznati pa moram, da je šlo na začetku lažje, sedaj pa mi hitro zmanjka motivacije. Glede forme me ne skrbi. Poznam par trikov, kako hitro priti nazaj na spodoben nivo plezanja, z leti pa sem se naučil tudi uživati v lažjih smereh, tako da povratek nazaj ne bo tako boleč. Začel bom z lažjimi smermi, malo bolj me bo navijalo, bolj bom moral uporabljati celotno telo, čez kakšnih 14 dni pa bom že poskušal splezati projekte.


Trening v domačem stanovanju je bil zanimiv, a le kratek čas. Foto: Anja Bečan

Kako gledaš na kršitelje? Tiste, milo rečeno egoiste, ki kljub omejitvam gibanja vseeno gredo v skalo?

Bistvo karantene je, da se ne družimo z ostalimi, da se virus ne širi. Če ti uspe najti plezališče, kjer boš sam in ne boš nikogar srečal, zakaj pa ne. Problem nastane samo takrat, ko vsi mislijo, da je plezanje itak prepovedano in nobenega ne bo v steni, potem pa se zgodi isto kot prvi dan izrednega stanja (tako imenovanega “Estado de Alarma”) v Španiji, ko je bilo v plezališču 25 plezalcev in vsi so mislili, da bodo tam sami. Prišli so iz Madrida, Valencije, Malage, Antequere …, nekaj nas je bilo tam tujcev, ki nismo imeli kam it. Mi smo karanteno vzeli resno in šli v hribe, proč od stene, kjer sem imel projekt, ostali pa so nadaljevali. Da jih ne bi opazili, so celo svoje avtomobile parkirali med olivnimi drevesi. Kmetom seveda to ni bilo všeč, poklicali so policijo, ki se je odločila, da se plezalci ne držijo pravil in so nas vse izgnali nazaj v svoje države. Verjetno, če bi se vsi držali pravil, bi nas pustili pri miru, da počakamo do konca karantene na parkingu kjer smo bili.

Klemnovi plezalni dosežki

  • Leta 1997 je postal mladinski svetovni prvak v težavnostnem plezanju v avstrijskem Imstu.
  • Leta 2008 je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Kranju.
  • Kot prvi Slovenec je na pogled premagal smer z oceno 8c.
  • Z rdečo piko je priplezal do ocene 9a+.
  • V Drašnicah v Dalmaciji je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope, 220 metrov dolgo smer Roctrip z oceno 8c+.

Celotni intervju si lahko preberete na spletnem blogu Tadeje Magdič (Tadeja Travels) >>

Besedilo: Tadeja Magdič (Tadeja Travels) >>
Fotografije: Osebni arhiv družine Bečan

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.