Jacky Godoffe - Friko intervju

Objavljeno: 5. April 2012 - 20:00
Komentarji: 0 komentarjev

Z legendo svetovnega balvanskega plezanja in glavnim postavljalcem smeri na Logu se je pogovarjal Urban Golob.

Jacky Godoffe je prava legenda balvanskega plezanja. Petinpetdesetletni prebivalec Fontaibleauja je osrednja figura med poznavalci tega z balvani posejanega gozda nedaleč od Pariza. Godoffe ima na primer na vesti prvo balvansko smer z oceno 8A, bil pa je tudi udeleženec prve tekme v plezanju daljnega leta 1986. Z Jackyjem smo se pogovarjali med postavljanjem smeri za tekmovanje za svetovni pokal na Logu pri Brezovici, kjer je bil glavni postavljalec smeri.

-Spominjamo se te, od... pravzaprav od vedno. Prvič smo slišali zate že leta 1985...

Godoffe: Ha, ha, nisem več tako mlad, se oproščam! (smeh)

-Koliko časa že plezaš?

Godoffe: Trideset let. Ampak še vedno me poganja enako močna strast, kot včasih, kar še mene včasih malo preseneča.

-Toda če plezaš od leta 1982, potem je bil tvoj napredek zelo hiter. Leta 1984 si v Fontainbleauju preplezal C'Était Demain, prvi balvanski problem na svetu, ki je nosil – in nosi še danes – oceno 8A.

Godoffe: Ja, je šlo kar hitro navzgor. Mi je pa pomagalo to, da sem vedno živel v Fontainbleauju in sem bil vseskozi v skalah. To se pozna.

-Na videu, kjer plezata skupaj z Adamom Ondro, se vidi, da ta problem ni prav preprost. Adam je imel kar nekaj težav z njim.

Godoffe: Z Adamom sva se takrat kar lepo zabavala. Verjetno je imel s tem problemom kakšno težavo več, ker ni ravno njegov stil plezanja. Po mojem hitreje spleza na fleš kakšen 8B, ki mu ustreza. Je pa ta C'Était Demain precej zahteven in še bolj »old school« plezarija za povrhu.

-Na spletnih straneh je zaslediti, da si v Fontu preplezal več kot 60 novih problemov, ampak to gotovo niso vsi...

Godoffe: Ne, ne. Preplezal sem jih veliko več, sploh ne vem koliko. Ti so mogoče najbolj prepoznavni in priljubljeni. Imam pa še veliko idej za nove probleme, ampak nisem več najmlajši in ne morem preplezati vsega. Se pa ne sekiram. Tudi sicer si izbiram takšne, ki mi bolj ležijo. Nisem najboljši v ploščah, zato takšne z veseljem prepuščam drugim (smeh). Sicer pa sem v »gozdu« do sedaj opravil »več kot milijon« vzponov. Pa to niti ni takšna številka. Do prvih balvanov imam z avtom 5 minut vožnje in plezam štirikrat na teden, 30 let ...

-Če prav vemo, si sodeloval tudi na prvi plezalni tekmi v Evropi sploh. Torej si se pomeril z drugimi leta 1986 v Bardonechiji v Italiji?

Godoffe: Ja, bilo je prav zanimivo. Sam sem prej petnajst let treniral gimnastiko in tekmovanja so bila zame nekaj povsem normalnega. V tistih časih je namreč veljalo, da so tekme v plezanju nesmiselne, nore, da je skala nekaj drugega kot štadion (v začetku so se tekmovanja odvijala v naravi, skalah, op, p). Pa se izkazalo, da stvar deluje in danes po 25 letih je tekmovalno plezanje povsem profiliran šport.

-Kako pa vidiš napredek pri tekmovalnem plezanju?

Godoffe: Tekmovanja so postala poklicna stvar. Najboljši plezalci so profesionalci ali pa imajo vsaj poklicni odnos do plezanja, tako rekoč profesionalci so tudi postavljalci smeri, večina organizatorjev. Je pa dobro kombinirati plezanje v skali in tekmovanja, če se da. Tekmovanja sicer niso osnovna zvrst plezanja plezanja, se pa pri njih veliko naučiš, še največ o sebi.

-Si tudi inštruktor za postavljalce smeri. Kaj naredi dobrega postavljalca?

Godoffe: Pomembno je, da je odprt. Da je odprt za nove ideje, da ima odprte oči. Postavljanje smeri je zelo kreativen proces, zato je pomembno, da so je vsa ekipa postavljalcev kreativna. In seveda, da poznajo tekmovalce in njihove sposobnosti.

Smeri postavljam že 20 let in vsakič začneš znova, vsakič narediš drugače, vedno je druga ekipa postavljalcev. Sam sem radoveden, nisem pa prepričan vase, imam dvome. Zato je vse skupaj vedno znova razburljivo, zanimivo.

-Slišali smo, da je tekma na Logu tvoje zadnja tekma...

Godoffe: Najbrž. Kot glavni postavljalec na tekmah za svetovni pokal ne bom več sodeloval. Sicer bom še član postavljalne ekipe v na tekmi v Parizu, šef pa ne bom več. Star sem 55 let, s tem se ukvarjam že dvajseto leto in čas je, da se umaknem mlajšim od sebe (smeh).

-Kaj pa meniš o razvoju balvaniranja v naravi do sedaj in kam kaže pote naprej? Ko si ti začenjal, v Evropi, razen v Fontu, nihče ni plezal po balvanih...

Godoffe: Tudi razvoj balvaniranja v naravi se še ni ustavil, ne po težavnosti, pa tudi drugače ne. Predvsem mi je všeč, da je balvaniranje postalo povsem prepoznavno. Seveda je, ko je pa zabavno! Pred tridesetimi leti smo bili pravi posebneži (smeh). Glede razvoja pa opažam, da so najboljši plezalci trenutno bolj osredotočeni na ponavljanje problemov, manj pa v iskanje novih težkih problemov. Pa je tudi to zanimivo in še precej bolj kreativno. V Fontu imam na svojem seznamu približno 60 problemov, ki so bodo vsi težki od 8B in več. Samo nekdo mora priti za šest mesecev, eno leto ali pa več, da jih malo podela (smeh). Sam sem imel več obdobij, ko sem se ukvarjal samo s tem, z odkrivanjem in plezanjem novih problemov in lahko rečem, da je zelo kreativno početje. Sicer pa imamo samo v Fontu možnosti za nove probleme na zalogi še za celo stoletje (smeh).

-Boš po tekmi ostal še kakšen dan v Sloveniji in kaj plezal?

Godoffe: Ne, bom šel kar domov. Imam veliko družino in me potrebujejo. Sploh pa ne mešam plezanja z družinskimi zadevami. Plezam sicer veliko, ampak ko delam, delam, ko pa sem z družino in gremo na primer na počitnice, pa pozabim na plezalnike in magnezijo.

-Hvala lepa za prijazen pogovor.

Godoffe: Hvala tudi vam.

Fotografije: Urban Golob

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.