Friko intervju: Staša Gejo

Objavljeno: 17. September 2015 - 14:41
Komentarji: 0 komentarjev

»Vesela sem, da lahko pritisk z nasmehom premagam.«

Mlada srbska plezalka, ki trenutno živi v Sloveniji, ima za sabo odlično sezono, saj je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, uvrstila se je v finale tekme svetovnega pokala, nazadnje pa zmagala na tekmi slovenskega državnega prvenstva na Logu. Pred tekmo si je vzela tudi čas za pogovor s Frikotom.

Najprej čestitke za naslov mladinske svetovne prvakinje v balvanskem plezanju! Nekaj časa je že minilo, kako si se počutila ob takem uspehu?
Hvala za čestitke! Takoj po koncu tekme sem bila prepričana da sem druga, ampak je bila ta negotovost lepa priprava na presenečenje in veliko radost zaradi prve zmage na svetovnem mladinskem prvenstvu.

Si se na prvenstvo posebej pripravljala ali si to vzela le še kot en del sezone, kot eno tekmo?
Sezona se je od samega začetka stopnjevala: od evropskega pokala pa do svetovnega prvenstva, tako da je ta tekma bila najvišji cilj sezone.

Je bilo prisotne kaj dodatne treme, nervoze pred tekmo in med samim plezanjem?
Šele po koncu balvanskega dela prvenstva in med potekom težavnosti sem ugotovila koliko sem bila v resnici živčna med tekmo na balvanih, pa tudi med počivanjem - ves čas. Ampak me veseli da sem izkazala, da se zelo dobro zdržim pod pritiskom in da ga z nasmehom lahko premagam.

Kako si sploh začela s plezanjem, ki v Srbiji vendarle ni tako popularno kot kakšen drug šport, sta te za to navdušila starša? Ja, starša sta se takrat aktivno ukvarjala z plezanjem in alpinizmom in sta me vedno peljala v skalo in na tekmovanja z ostalimi člani kluba, ki v Nišu obstaja že okoli 20 let. Čeprav pogoji v Srbiji še vedno niso tako razviti kot drugje v Evropi, se je dalo trenirati in doseči otroške sanje.

Kaj pa so bile tvoje otroške sanje?
Prvotne sanje so bile Rock Junior in Color Cup v Imstu. Ko sem tiste dosegla, so se pojavile sanje o evropskem pokalu in potem sanje na svetovnem maldinskem nivoju. Zdaj ko sem dosegla še ta svetovni nivo, je čas za sanje v članskem svetu in nove izzive.

Iz Srbije si se preselila v Maribor in sedaj v Sloveniji treniraš in hodiš v šolo. Je do selitve v Slovenijo prišlo zaradi boljših pogojev za treninge ali so bili razlogi drugačni?
Pred petimi leti sem na eni izmed srbskih televizij slišala za mednarodni program na II. gimnaziji Maribor in že takrat sem planirala svojo prihodnost v Sloveniji. Ne morem reči, da je samo plezanje odločilo, ampak da sta bila s šolanjem enako pomembna, ko je prišlo do selitve.

Si se slovenščine hitro naučila, si jo kaj znala morda že od prej? (Pogovor s Stašo Gejo je v celoti potekal v slovenščini, op.a.)
Nekaj let nazaj me je Borut Kavzar prvič povabil v Slovenijo na mladinske reprezentančne priprave in tako sem prvič prišla v stik s slovenščino. Počasi sem pridobila zelo osnovno znanje jezika, ampak ko sem se preselila v Maribor sem opazila hiter napredek, čeprav imam še vedno težave in me pogosto popravljajo med pogovorom.

Obiskuješ četrti letnik srednje šole, se boš po končani maturi posvetila tudi študiju ali se boš povsem osredotočila na plezanje?
Poskusila bom uskladiti študij z plezanjem, kot do zdaj, in upam da ne bom imela večjih težav s to kombinacijo.

Že kaj veš, kaj bi rada študirala?
Rada bi se vpisala na mariborski FERI – Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, – ampak še vedno razmišljam o ožji usmeritvi.

Letos si se prvič uvrstila v finale svetovnega pokala v balvanskem plezanju, na evropskem mladinskem pokalu pa si redna finalistka. Kakšna je razlika na teh dveh tekmovanjih v izolacijski coni?
Samo ena razlika je: kako se pripraviš na tekmo v glavi. V Münchnu sem bila pod zelo močnim vtisom, kar je vplivalo na malo slabši nastop v finalu. Na mladinske tekme sem že navajena tako da z glavo več nimam težav.

naslednji sezoni nastopila na več tekmah svetovnega pokala?
Z Gorazdom (Gorazd Hren, njen trener, op.a.) sva se trdo odločila da bom in že sama misel na naslednjo sezono me že zdaj zelo motivira.

Boš morda balvanskem plezanju dodala tudi težavnost oziroma ali se ji boš nekoč bolj posvetila?
Letos sem se odločila da bom pavzirala s težavnostjo ker je kvaliteta mojih nastopov na tekmah padala, ampak po desetem mestu na svetovnem mladinskem prvenstvu, brez kakršnekoli priprave, sem že začela razmišljati o tej opciji. Priznam, da pogrešam težavnost in "šutanje" in se veselim novega začetka.

Zakaj ti je balvansko plezanje ljubše?
Ugotovila sem, da bolj uživam na pripravah za balvanske tekme in zelo hitro napredujem v moči. Nikoli nisem bila izjemno dobra v vzdržljivosti in mi bolj ležijo balvani kot te dolge, dolge smeri. Balvani so bolj zanimivi, ves čas se nekaj dogaja na tekmi, dinamično je in to je tisto, kar mi je najbolj všeč.

Živela si v Srbiji in zdaj živiš v Sloveniji. Kakšna je priljubljenost plezanja kot športa tu in tam, zakaj misliš, da je taka razlika?
Slovenija je daleč pred Srbijo v priljubljenosti plezanja in v številu plezalcev. Delamo na tem, da se plezanje dvigne na višji nivo priljubljenosti in na izboljšanju kvalitete pogojev za trening. Ponosni smo, da se spremembe v Srbiji dogajajo, čeprav počasi.

Srbski športniki so izjemno uspešni, imaš med njimi morda kakšnega vzornika?
Moj največji vzornik je definitivno Novak Djoković, ki je, ne samo izjemni teniški igralec, ampak tudi človek velikega srca.

Imaš morda že želje, cilje za naslednjo sezono?
Cilji za naslednjo sezono niso še tako konkretni, ampak želim si vsaj ponoviti letošnje uspehe.

Staša, hvala za tvoj čas in veliko sreče in uspehov v nadaljevanju kariere!

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.