Friko intervju: Sean McColl

Objavljeno: 13. November 2013 - 15:40
Komentarji: 0 komentarjev

»Ne želim si biti dober le v eni disciplini.«

Sean McColl je Kanadčan, ki so ga obiskovalci tekem svetovnega pokala v Sloveniji v zadnjih dveh letih lahko že dvakrat videli stati na najvišji stopnički, tako v Kranju kot na Logu. Ga bodo v Kranju lahko videli še tretjič? Na to bomo morali počakati še nekaj dni in vse bo jasno. Sean je odličen vsestranski plezalec, kar kaže tretje mesto v skupnem seštevku balvanskega plezanja ter trenutno drugo in četrto mesto v seštevku kombinacije in težavnosti. Če bi radi, da v Kranju čim bolj uživa, ga glasno spodbujajte, saj kot sam pravi, je »najboljše občinstvo, glasno občinstvo«.

Najprej čestitke za vaše rezultate v tej sezoni! Trenutno ste drugi v skupnem seštevku kombinacije in četrti v seštevku težavnostnega plezanja. Mislite, da imate možnosti, da v Kranju premagate Ramona in/ali Jakoba (njegova neposreda tekmeca, op. a.) in zmagate v skupnem seštevku in pridete na stopničke v težavnostnem plezanju? Razlika je precej velika, ampak vseeno ...

Na kratko sem pogledal razvrstitvi, moral bi zmagati v Kranju. Ne dvomim, da je to mogoče, ampak ne želim si zmage zaradi seštevka, ampak ker sem že zmagal v Kranju in vem, da je mogoče, sem tudi v dobri formi. Če bi na koncu končal na stopničkah v kombinaciji, bi bil to le bonus!

To leto ste prvič zmagali na tekmi v balvanskem plezanju na Logu. Na blogu ste napisali zabavno zgodbo, kako ste oblekli druge boksarice, kot sta predlagala Anna in Killian, ki naj bi vam prinesle več sreče kot prejšnje, potem pa ste prvič zmagali. Ali sedaj vedno nosite te boksarice, ko tekmujete?

Pravzaprav sem jih izgubil po tekmovanju ali dveh, ampak to so bile le boksarice za balvansko plezanje. Imam druge posebne boksarice za težavnostno plezanje.

Prvo balvansko zmago ste dosegli letos v Sloveniji na Logu, dve leti nazaj pa ste v Kranju prvič prišli do zmage v težavnostnem plezanju. Se v Sloveniji dobro počutite ali je to le srečno naključje?

Ne morem zares reči. Najbrž je le naključje, mogoče je povezano tudi s postavitvijo smeri. Poleg tega je v Sloveniji v času tekmovanj nekoliko hladneje, kar mi najbolj ustreza.

V katerih krajih najraje tekmujete?

Rad tekmujem pred katerimkoli občinstvom, ki je res navudšeno. Lahko je množica tisočih ljudi, ampak če ne navijajo, niso dobri. Najboljše občinstvo je glasno občinstvo.

Na tekmi v Franciji ste se zastrupili s hrano in vseeno osvojili srebrno medaljo! Mislite, da bi lahko zmagali, če se vam to ne bi pripetilo ali je bil Adam Ondra preprosto predober?

V finalu sem plezal kot da nisem bolan. Če bi bil povsem zdrav, bi mogoče naredil še dva giba več, vendar je Adam plezal izvrstno. Po tako dolgi tekmovalni sezoni smo vsi zelo utrujeni, kar se pozna.

To leto ste bili odlični na tekmah težavnostnega in balvanskega plezanja. Kaj imate rajši, ste morda bolj živčni pred težavnostjo kot pred balvani?

Nič mi ni ljubše, rad menjam med balvani in težavnostjo. Zdi se mi, da je balvanska mentaliteta bolj odprta. Tekmovalci se smejijo in vsi smo veliko bolj sproščeni. Mentaliteta je drugačna. Na splošno želim biti v plezanju dober, ne želim si biti dober le v eni disciplini.

Sezona se konča v Kranju, potem dobite nekaj časa za počitek. Ste po zadnjem tekmovanju kdaj odšli v kakšno naravno plezališče v Sloveniji, jih poznate, kako so vam všeč?

Šel sem v Mišjo Peč, ko sem bil star 16 in spomnim se, da mi je bilo všeč. Od takrat se tja nisem več vrnil, predvsem zato ker je sezona napolnjena s toliko tekmovanji. Svetovni pokal se sicer res konča v Kranju, ampak potem imam še eno tekmo, The La Sportiva Legens v Stockholmu. Potem se bom vrnil v Kanadi za božične praznike. Na začetku leta 2014 bom šel v Las Vegas in v plezališče Hueco Tanks, da začnem leto s plezanjem zunaj.

Ker je za vami precej uspešna sezona z veliko stopničkami, me zanima, kakšni so vaši plani za prihodnjo sezono?

Nameravam več plezati zunaj. Splaniranih imam že nekaj potovanj vzporedno s tekmovalno sezono. Še vedno se nisem odločil na katere tekme svetovnega pokala bom šel, ampak upam, da se bodo prilegala potovanjem, ki sem jih že načrtoval.

Kako dolgo še nameravate tekmovati? Je težko toliko potovati v različnih časovni pasovih ali uživate v tem?

Zelo rad potujem, tekmujem in menjam časovne pase. Ko ljudje rečejo, da mora biti to težko, me na nek način celo motivira, da jim dokažem nasprotno. Tekmoval bom, dokler bom v tem užival, to je najbolj pomembno. Čez deset let, ko bom zaključil s tekmovanji želim pogledati nazaj in reči, da mi je bilo zares všeč, kar sem delal, ne da sem to delal za koga drugega.

Sean, hvala za vaš čas, vso srečo v Kranju in v prihodnosti!

Pripravila: Mojca Breskvar

Naslovna fotografija: Sean McColl na Logu. Foto: Friko.si.

 

Avtorski članek. Vsebina pripravljena za potrebe portala Friko.si. Poobjava v celoti brez soglasja uredništva ni dovoljena! Kontakt: info@friko.si

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.