Friko intervju: Janja Garnbret

Objavljeno: 29. Oktober 2013 - 20:00
Komentarji: 0 komentarjev

"Mogoče bo leta 2024 plezanje na seznamu olimpijskih iger in takrat bom pripravljena."

Slovenci bi bili zagotovo veseli, če bi plezanje postalo olimpijska discplina, saj bi imeli veliko možnosti, da bi z največjega tekmovanja domov prinesli še kakšno medaljo več po zaslugi plezanja. Že več let smo med najboljšimi plezalci na svetu v članski konkurenci, ki ima odlično zaledje v mladinski reprezentanci. Tokrat smo se pogovarjali z evropsko mladinsko prvakinjo v balvanskem in težavnostnem plezanju – Janjo Garnbret.

Zdravo Janja, najprej čestitke za vse letošnje rezultate. Sezona, ki je bila zate izjemno uspešna, se počasi bliža koncu. Na kateri rezultat si najbolj ponosna (EMP/SMP) in kaj je naslednje leto sploh še lahko boljše, še medalja na SMP?

Ponosna sem na vse svoje rezultate, vsekakor pa sem najbolj ponosna na zmagi v težavnostem in balvanskem plezanju na evropskem prvenstvu, ki sem se ga letos prvič udeležila. Zmagi sta vsekakor rezultat trdega dela na pripravah in rednih treningih. Omenila bi tudi svetovno prvenstvo v Kanadi, kjer sicer nisem stala na stopničkah, osvojila sem odlično četrto mesto in bilo je nepozabno. Naslednjo sezono želim ponoviti rezultate letošnjega leta ter stopiti na stopničke na svetovnem prvenstvu.

Kakšni so še tvoji cilji do konca letošnje sezone?

Moj cilj do konca sezone je zmaga v skupnem seštevku državnega prvenstva. Tudi v skali imam smer, ki si jo želim preplezati, to je smer Katakombe v Kotečniku ima oceno 8b+.

Kako ti uspeva usklajevati šolo in vse treninge? V OŠ verjetno ni tako težko, se bojiš, da bo morda v srednji šoli težje in bi se kdaj morala zaradi šolskih obveznosti odpovedati kakšnemu treningu?

Ja res je, v osnovni šoli ni tako težko, ko pridem iz šole naredim nalogo in se učim kakšne 2 uri, nato grem na trening in če je potrebno, se učim še zvečer. Veliko se učim tudi čez vikende, ampak za kakšno drugo dejavnost res ni časa. Naslednje leto bom obiskovala športno gimnazijo in ni me strah, da bi imela premalo časa za treninge in učenje, ker je to prirejen program za športnike.

Poleti imate ogromno treningov in priprave na najpomembnejša tekmovanja, večina tvojih sovrstnikov uživa na morju ali doma lenari. Si kdaj tudi ti zaželiš, da bi uživala na morju namesto vsak dan trenirala v telovadnici? So poletja zelo naporna?

Res je, moji sošolci in prijatelji uživajo na morju ali kje drugje, vendar sem zelo srečna, če lahko med počitnicami plezam in se udeležujem tekmovanj

Katera umetna stena, na katerih tekmuješ, ti je najbolj všeč? (na evropskih, svetovnih tekmah in DP) Imaš raje previse ali 'plate'?

Zelo mi je všeč stena v Imstu. Raje imam previse, saj so smeri, ki gredo čez previs boljše, zahtevajo več tehnike.

Zelo uspešna si tako v težavnostnem kot v balvanskem plezanju. Nameravaš vztrajati v obeh discplinah?

Zelo rada imam obe disciplini. Vendar mislim, da je balvaniranje zabavnejše, sicer pa se tudi v težavnosti lahko zabavaš. Vsekakor imam namen vztrajati v obeh disciplinah.

Si se kdaj želela bolj resno poskusiti tudi v hitrostnem plezanju, ampak pri nas ni dobrih pogojev za trening le-tega ali te to ne zanima?

Za treniranje hitrostnega plezanja nimamo primerne stene, pa tudi sebe ne vidim v tem, ker mi to ne predstavlja izziva.

Zaenkrat si še premlada, da bi nastopila na članskih tekmovanjih. Se ti zdi, da bi bila že lahko konkurenčna, se bojiš, da bo to velik preskok ali že komaj čakaš? Si kdaj pogledaš kakšno tekmo?

Za uspešne nastope na članskih tekmovanjih me zagotovo čaka še veliko trdega dela in nabiranja izkušenj, zato nočem prehitevati. Poznam že kar nekaj članov in prepričana sem, da me bodo lepo sprejeli medse. Seveda pa tudi tekme redno spremljam preko interneta.

Kako se znebiš treme in živčnosti pred tekmo, če jo imaš, se je kdaj težko zbrati? Si bolj sproščena, če si bila pred finalom višje uvrščena ali je takrat pritisk višji?

Pred tekmo sem sproščena in imam malo treme, kar je tudi zdravo. Pred finalom ne razmišljam kakšni so bili moji prejšnji rezultati, samo odplezam tako kot znam.

Imaš kakšnega vzornika v športnem plezanju ali v življenju na splošno?

Seveda imam, Mina Markovič vendar :)

Plezanje žal še ne bo olimpijska disciplina leta 2020. Misliš, da boš ti, ki si še mlada in te (upam in ti želim) čaka še uspešna plezalna kariera, lahko v prihodnosti že lahko nastopila na tem največjem športnem tekmovanju?

Vsi smo bili razočarani, ker plezanje ne bo olimpijska disciplina leta 2020, mogoče bo leta 2024 plezanje na seznamu olimpijskih iger in takrat bom pripravljena. :)

Treniraš večinoma na umetnih stenah, imaš raje plezanje v narave, ga kdaj zaradi vseh treningov pogrešaš?

Res je, večinoma treniramo na umetnih stenah, vendar pa gremo radi tudi v skalo za sprostitev, kjer poskušamo uspeti v težjih smereh.

V mladinski reprezentanci ste letos s tekmovanj prinesli precej medalj. Je zaradi tega vzdušje še boljše, se spodbujate ali ste kdaj tudi malce tekmovalni med seboj?

Vzdušje je zaradi tega vsekakor odlično in res smo dobra ekipa, malo tekmovalnosti pa tudi ne škodi.

Janja, še enkrat čestitke za izjemne rezultate, hvala za tvoj čas, želim ti uspešno kariero še naprej in da ne bi poznala poškodb!

Pripravila: Mojca Breskvar

Naslovna fotografija: Janja Garnbret v smeri Divja Brina (8b) v Kotečniku. Foto: Gorazd Hren/C-team.

 

Avtorski članek. Vsebina pripravljena za potrebe portala Friko.si. Poobjava v celoti brez soglasja uredništva ni dovoljena! Kontakt: info@friko.si

 
 
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.