Friko intervju: Domen Škofic

Objavljeno: 1. Marec 2012 - 13:20
Komentarji: 0 komentarjev

Večkrat smo že pisali o najstniku iz Radovljice, ki ga lahko brez pomislekov uvrščamo med največje potenciale športnega plezanja na svetu. Toliko bolj veseli smo lahko, da je Domen član slovenske reprezentance in pridno polni dobro bilanco slovenskih nastopov na mednarodnih tekmah.

Domen Škofic (Edelrid, Scarpa) je med najboljšimi že lep čas, svoje plezanje pa je dvignil na najvišjo raven v zadnjih dveh sezonah. O vsem govorijo podatki. Domen je v lanski sezoni osvojil naslov kadetskega svetovnega prvaka, pred enim tednom pa je na svoj seznam vpisal že deseto zmago na mednarodnih tekmah. V skalnem plezanju je tako ali tako izjemno napredoval. Kot najmlajši Slovenec je že aprila 2010 preplezal Martin Krpana (9a) v Mišji Peči, še eno izjemno smer Halupca (9a) v Pajkovi strehi je preplezal pred nekaj meseci, pozimi pa je v Španiji na pogled preplezal smer z oceno 8b+. V lanskoletni sezoni je začel konstantno nastopati na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, kjer se je redno uvrščal v polfinala, kljub dobri pripravljenosti in vrhunski formi, pa mu je zmanjkalo nekaj izkušenj za preboj med najboljše. Po zelo uspešnem prvem delu mednarodne sezone in pred začetkom svetovnega pokal v težavnosti smo Domna povprašali kako je zadovoljen z začetkom sezone ter o njegovih načrtih za naprej.

Domen za tabo je že prvi del mednarodnih tekmovanj v mladinski konkurenci, kjer si naravnost blestel. Kako bi sam ocenil prvi del sezone?

Z nastopi na mladinskih tekmah sem zelo zadovoljen. Presenetil sem celo samega sebe. Upam, da bom z dobrim plezanjem nadaljeval tudi v svetovnem pokalu.

Na prvi tekmi državnega prvenstva, si na ogrevanju pred finalom staknil poškodbo. Ali je bilo kaj hujšega in ali je poškodba že preteklost?

Poškodba je na srečo že preteklost. Na začetku sem se bal, da bo kaj hujšega, vendar se je stvar kar hitro uredila. Po približno štirih dneh sem že lahko normalno plezal brez bolečine v podlakti.

Ta teden se zate začenja zares tudi v članski konkurenci s tekmo svetovnega pokala v Chamonixu v četrtek in petek. Kakšna je trenutna pripravljenost in kakšna so pričakovanja za prvo tekmo?  

Res je! Kar se tiče fizične pripravljenosti me ne skrbi, saj se tako dobro še nisem počutil, vendar je težko reči kje točno sem v svetovnem pokalu. Chamonix bo zagotovo zanimiva tekma in dober pokazatelj na to, kaj je treba še izpopolniti. Kar se tiče pričakovanj računam le na to, da bom odplezal po svojih najboljših močeh.  

Že v lanski sezoni si začel konstantno nastopati na tekmah svetovnega pokal, kjer si se kar nekajkrat uvrstil blizu finala. Kakšni so tvoji cilji v svetovnem pokalu v letošnji sezoni?

Cilj za letos je bil jasno zadan že lansko leto po zadnji tekmi v Barceloni. Kvalifikacije sem vedno odplezal zelo dobro, kasneje pa sem se ustrašil polfinala. Plan za letos je, da ta strah zgubim in se končno uvrstim v finale.

Zelo močna konkurenca je tudi znotraj slovenskega tabora. Ob Klemnu Bečanu prihaja mladi rod plezalcev, kjer vas je kar nekaj konkurenčnih. Kako gledaš na konkurenco znotraj ekipe?

Na konkurenco reprezentančnih kolegov gledam zelo pozitivno, saj se mi zdi to naraven način napredovanja. Vsak od nas želi biti najboljši, od tod pride močna motivacija do treninga, poleg tega pa se drug od drugega še veliko koristnega naučimo.

Tudi tuje reprezentance pridno trenirajo. Kateri tekmovalci bodo po tvojem v letošnji sezoni najresnejši kandidati za najvišja mesta?

Zagotovo pridno trenirajo. Težko je reči, od zadnje tekme za svetovni pokal je že kar nekaj časa, stvari se v tem času lahko precej obrnejo. Lanskoletni redni finalisti bodo po mojem mnenju še vedno v špici, lahko pa preseneti tudi kakšen nov.

V letošnji sezoni je zate kot tekmovalca, ki nastopa v mladinski in članski konkurenci na koledarju kar nekaj velikih tekem. Najprej mladinsko svetovno prvenstvo v Singapurju ob koncu avgusta, potem svetovno člansko prvenstvo v sredini meseca septembra v Parizu ter mladinsko evropsko prvenstvo v začetku meseca novembra v Franciji. Imaš namen nastopiti na vse treh tekmah in kakšni so cilji?

Letos imam namen nastopiti na vseh tekmah, pod pogojem da bom v dobri formi, če bo ta padla bom moral kakšno tudi spustiti. Zagotovo bi rad videl, da bi bil na naštetih treh tekmah v najboljši možni formi. Cilje za te tri tekme pa bi pustil kot skrivnost.

Tako kot si že dejal je zate urnik tekmovanj zelo natrpan. Nastopaš tako v članski kot mladinski konkurenci. Ali je težko uskladiti vse urnike in ali boš kakšno tekmo tudi izpustil?

Veliko je tekem, vendar v tem uživam in tudi sam mislim, da je tekma najboljši trening. Lahko bi se odločil in tekmoval samo svetovni pokal, vendar mi je super tekmovat tudi na mladinskih tekmah, poleg tega dobivam še »ekstra« izkušnje. Tekmo bom izpustil le v primeru, če mi bo padla forma zaradi utrujenosti ali zaradi kašnega drugega vzroka.

Verjetno do konca leta sploh ne bo časa za resno plezanje v skali. Boš vseeno, kakšen dan na svoj urnik treninga dodal tudi skalo? So do konca sezone še kakšni posebni cilji?

Res je, da so tekme sedaj moja prioriteta, vendar bom zagotovo nekje vmes našel čas in se odpravil v skalo, saj v skali neizmerno uživam in bo tudi dobra relaksacija. Ciljev v skali imam prav tako veliko, glavni med njimi je preplezat 9? projekt v Pajkovi strehi (Osp), to pa je odvisno koliko časa bo med tekmami.   

Za konec še vprašanje, ki se mu ne moremo izogniti. Čeprav sedaj uživaš zaslužene počitnice, kar se tiče izobraževanja, boš z novim šolskim letom vstopil v zadnje leto srednje šole. Tako daješ tudi dober zgled mladim plezalcem, da se lahko združuje resen športni trening in šolanje. Ali imaš že natančno začrtane cilje za nadaljevanje izobraževanja?

Drugo leto je moje zadnje leto na gimnaziji Jesenice in s tem me čaka tudi »bav bav« matura. Zaradi tega bom mogoče moral izpustiti tudi kakšno tekmo ali kašne priprave. Namreč letos sem manjkal v šoli tam od 800 do 900 ur, kar si drugo leto ne bom mogel privoščiti. Svoje izobraževanje seveda želim nadaljevati, vendar še nisem točno odločen v katero smer. Upam, da se bom na koncu odločil prav.

Domen ob koncu se ti zahvaljujemo za vse odgovore. Za nadaljevanje sezone ti želimo, da bi se vse izšlo po tvojih načrtih in nas boš še naprej razveseljeval z vrhunskimi rezultati.

Hvala!

Sponzorji Domna Škofica: Edelrid, Scarpa

Fotografije: Roman Krajnik

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.