Friko intervju: Domen Škofic

Objavljeno: 1. November 2014 - 11:39
Komentarji: 0 komentarjev

Domen Škofic velja trenutno za enega najbolj zanimivih in uspešnih plezalcev v svetovnem pokalu.

Svoj veliki talent je kazal že v mlajših selekcijah, kjer je na mednarodnih tekmovanjih dosegel vse mogoče lovorike. Svoj krstni nastop na tekmah najvišjega ranga v članski konkurenci sega v leto 2010, ko je nastopil na domači tekmi v Kranju in takoj dosegel točke svetovnega pokala. Od takrat se njegov razvoj in posledično rezultatska krivulja le še vzpenjata. Že lani je bil blizu svojih prvih stopničk, letos pa mu je to uspelo že na drugi tekmi v Chamonixu. V sedmih tekmah se mu le enkrat ni uspelo uvrstiti v finale, po treh odličnih rezultatih na azijski turneji, kjer je še dvakrat stal na zmagovalnem odru, pa je trenutno na četrtem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred zadnjo tekmo v Kranju smo Domnu zastavili nekaj vprašanj, ki se nanašajo predvsem na odlično tekmovalno sezono, v kateri je dosegel tudi četrto mesto na svetovnem prvenstvu.

Domen najprej čestitke za rezultate v letošnji sezoni. Glede na to, da imaš vedno najvišje cilje, te vseeno sprašujemo, ali si pred to sezono pričakoval, da boš na tekmah svetovnega pokala kar trikrat stal na odru za zmagovalce?

Hvala! Nikakor! Moj cilj za letošnjo sezono je bila vsaj ena uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu, kar mi je uspelo že na začetku sezone. Zadal sem si nov cilj, uživati in sproščeno plezati do konca sezone in naj se zgodi kar hoče. Vedel sem, da sem dobro pripravljen in če mi uspe pokazati dobro plezanje, ni dvoma o še kakšni vrhunski uvrstitvi.

Svoje prve stopničke si dočakal že na drugi letošnji tekmi v Chamonixu. Kakšni so bili občutki?

Za svoje prve stopničke sem bil zelo vesel, kar malce šokiran, saj nisem odplezal optimalno, poleg tega pa sem padel še pred polovico smeri. Po nastopu sem izvedel, da sem dosegel drugo višino, plezati pa so morali še štirje tekmovalci, tako da niti slučajno nisem računal na stopničke. Po vsakem nastopu je bil moj nasmešek na obrazu večji.

Jesenski del sezone si začel z odličnim četrtim mestom na svetovnem prvenstvu, kjer te je od medalje ločil le slabši rezultat v kvalifikacijah, potem pa je po nekaj premora sledila azijska turneja, kjer si osvojil drugo, tretje in četrto mesto. Tam sta odlično plezali tudi Mina in Maja. Verjetno je vzdušje v reprezentanci pred domačo tekmo v Kranju odlično?

Ja, celoten jesenski del mi uspeva skorajda sanjsko. Mogoče je bilo nekaj grenkega priokusa na svetovnem prvenstvu, kjer sem za las izgubil tretje mesto, vendar sem kljub temu več kot zadovoljen s tem, da mi je uspelo pokazati vse kar znam na najbolj pomembni tekmi leta. Sam komaj verjamem, da je bil moj najslabši rezultat na zadnjih štirih tekmah četrto mesto.

Vzdušje v reprezentanci je že od samega začetka leta super in to je tudi ključ do uspeha, vsaj pri meni to deluje.

Čutiš pred tem kaj več pritiska, saj je v igri celo drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala?

S skupnim seštevkom se ne obremenjujem. Najpomembneje mi je, da na vsaki tekmi uživam in odplezam tako kot znam, rezultat pride sam po sebi. Že če zaključim sezono na mestu, ki ga držim zdaj, bom za več kot še enkrat izboljšal lanski rezultat in s tem sem zelo zadovoljen (lani je Domen dosegel deveto mesto, trenutno pa je na četrtem op. p.).

Kako bodo potekale zadnje priprave na zaključno tekmo sezone?

V načrtu nimam ničesar posebnega. Najprej se želim odpočiti od zabavne, a vseeno naporne azijske turneje, ter nato narediti nekaj kakovostnih treningov na domači steni. Lepo vreme s super temperaturami pa me vabi tudi na kakšen dan ali dva v skalo.

V sezoni si se skupaj z reprezentanco in svojim sponzorjem Red Bull lotil prav posebnega projekta. Preplezal si lok solkanskega mostu, kar je bila verjetno prav posebna izkušnja?

Solkanski most je bil definitivno posebna izkušnja, po urbanih objektih še nisem plezal. Težavnost mi ni predstavljala velikega izziva, plezati po največjem kamnitem loku pa je nepozabno. Moram iskreno priznati, da mi je bilo še najboljše skakati iz njega. Česa takega ne moreš početi vsak dan in zato sem zelo hvaležen Red Bullu, da mi je omogočil to izpeljati.

Po tekmi v Kranju sledi še zaključek državnega prvenstva. Ali boš kaj prekinil s treningi in plezanjem, ali boš dobro formo izkoristil za kakšen projekt v skali?

Po tekmi v Kranju mislim plezati le še v skali, saj zanjo zaradi vseh tekem in treningov letos skoraj ni bilo časa. Premora s treningi pa tako kot lani tudi letos ne bom naredil. Takoj po državnem prvenstvu v Kranju imam v načrtu mesec plezanja v Španiji. Tam me zagotovo čaka kar nekaj zabavnih smeri.

Imaš za konec še kakšno posebno sporočilo za ljubitelje športnega plezanja, s katerim bi jih povabil na domačo tekmo, ki bo potekala 15. in 16. novembra v Kranju?

Pridite v čim večjem številu, zagotovo bo zanimivo!

Domen, hvala za odgovore in uspešen zaključek sezone!

Sponzorji Domna Škofica: Red BullEdelridScarpaSlovenija Climbing TeamAdidas outdoor

Naslovna fotografija: Slovenija Climbing Team

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.