Friko intervju: Adam Ondra

Objavljeno: 21. Avgust 2014 - 15:30
Komentarji: 0 komentarjev

»Najraje tekmujem v Kranju«

Adam Ondra, plezalec, za katerega je zagotovo slišal skoraj vsak, ki ljubiteljsko pleza ali pa spremlja plezanje. 21-letni češki plezalec, ki je že pred petimi leti zmagal v skupnem seštevku svetonega pokala navdušuje tudi z odličnim plezanjem v plezališčih. Letos je že zmagal v Imstu, glavni cilj pa je zanj svetovno prvenstvo v Španiji.

Kaj je vaš cilj tu, v Münchnu?

Nimam nobenih posebnih ciljev tukaj, zame svetovno balvansko prvenstvo ni tako pomembno. Cilj je, da bom dobro razpoložen pred svetovnim prvenstvom v težavnostnem plezanju. Plezam brez pritiska in tako kot lahko.

Kaj je za vas bolj pomembno v težavnostnem plezanju – svetovno prvenstvo ali svetovni pokal?

Ker sem že zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, je svetovno prvenstvo zagotovo bolj pomembno. Ima pa Jakob (Schubert, op. p.) letos tudi že toliko točk, da ga bo težko premagati, je še nekaj možnosti, ampak vseeno, svetovno prvenstvo je zagotovo pomembnejše.

Mislite, da bo ravno Jakob vaša največja konkurenca v Španiji (opomba: tam poteka svetovno prvenstvo v težavnostnem plezanju)? Kdo še poleg Jakoba?

No, tu je Jakob, pa Ramon (Julian Puigblanque, op.p.)  in Sachi Amma, ki je neverjetno močen. Te trije plezalci so zagotovo največji tekmeci.

Kako ste do sedaj zadovoljni s sezono? Nekaj napak na začetku, ampak ste pa zmagali na zadnjem tekmovanju v Imstu.

Mislim, da je bila zmaga v Imstu najpomembnejša, saj sem se pomiril in postal bolj samozavesten. Zaradi tako veliko napak na prvih treh tekmah svetovnega pokala sem se počutil neprijetno, se jezil in izgubil nekaj samozavesti. Zato sem zelo vesel, da je to mimo in da sem zmagal v Imstu, kjer mi je stena najmanj všeč (smeh). Vse je bilo proti meni, ampak mi je uspelo vseeno zmagati, tako da sem tega res vesel.

Če je najmanj priljubljena stena v Imstu, kje potem najraje tekmujete v težavnosti?

V Kranju, ker je stena najnižja, treba je biti močan in smeri so najtežje.

Torej imate raje kratke smeri, z eksplozivnimi, morda tudi z nekaj balvanskimi gibi?

Ja, seveda. Ker sem visok in v primerjavi z ostalimi plezalci precej težak, tako da je težko imeti toliko vzdržljivosti kot jo imajo oni. Krajša kot je smer, bolje je zame

Potem, ko ste na eni tekmi v kvalifikacijah pozabili vpeti, ste šli naslednji dan plezat ven in uspeli splezati nekaj težkih smeri. Kakšna je razlika med plezanjem zunaj in na tekmovanjih? Vam je zunaj lažje?

Meni je zunaj lažje ker, .. Ne vem, po naravi sem plezalec za zunanje smeri. Imam občutek in še lažje vidim gibe. Plezanje smeri v skali je nekaj, kar počnem že celo življenje in na primer lahko vidim, kakšna je smer, stena, oprimki in če se moram močno potruditi za naslednji gib. Na tekmah to leto sem se težko odločil ali bo naslednji gib zares težak. Ker na začetku smeri moraš plezati sproščeno, čim bolj učinkovito, da ne porabiš preveč energije. Na določeni točki pa postane težje in imaš gibe, ki jih ne smeš podcenjevati. Poleg napake z vpenjanjem sem nekajkrat padel tudi zato, ker sem podcenjeval določen del smeri, določene gibe. To je zato, ker ne moreš dobro videti ali je naslednji oprimek dober ali ne.

In ko plezate zunaj, tam veste oziroma vidite, če je oprimek dober? 

Rekel bi, da sem bolj navajen plezanja v skali, vem, kako je strukturirana stena in na podlagi par stvari lahko bolje ocenim.

Zakaj ste se odločili, da začnete tekmovati? Sprva niste nastopili na vseh tekmovanjih, sedaj pa, kaj se je spremenilo?

Zadnji dve leti sem se predvsem osredotočal na plezanje zunaj, zato ker je to tisto, kar imam zares rad. Ampak tekmovanja so dober izziv in hkrati mislim, da mi težki treningi lahko pomagajo pri plezanju v skali. Zato sem se letos odločil, da spet tekmujem in dam vse od sebe.

Kakšna publika vam je všeč na tekmah? Sploh slišite obiskovalce?

Če plezam odlično, potem jih pravzaprav ne slišim, ampak ko počivaš in lahko vidiš občinstvo, ki je zares navdušeno, potem je tudi tekmovanje boljše in mislim, da vsi plezamo nekoliko bolje.

Se družite s tekmovalci, greste kdaj skupaj plezat v skalo? 

Večinoma hodim plezat s prijatelji iz Češke, ampak svet je tako majhen in ni spet tako veliko plezališč okoli, zato se seveda tudi kdaj srečamo, kar je vedno lepo.

Katera so vaša najljubša plezališča?

Zadnje čase sta mi všeč predvsem Finska in Norveška. Tam je tako neverjetno in prepričan sem, da bom tja šel tudi naslednje leto, saj imam še kar nekaj projektov in tam se res dobro počutim.

So še kakšna mesta, kraji, kamor bi radi šli plezat, pa vam še ni uspelo?

Še vedno nisem obiskal Yosemitov, Smith Rock ... Predvsem zahodni del Združenih držav Amerike. Tja bi šel rad naslednjo jesen. Yosemiti so pravzaprav 'meka' večraztežajnega plezanja in me je kar malo sram, da še nisem bil tam. (smeh)

Kako so vam všeč plezališča v Sloveniji, Mišja Peč, Osp?

Za nas iz Češke je Mišja Peč pravzaprav najbližje plezališče za plezanje pozimi. V preteklosti sem veliko hodil tja, sedaj pa nimam tam več veliko za početi, saj sem preplezal že vse smeri, ampak mislim, da je plezališče zares dobro in unikanto v naši regiji. Plezal sem tudi v Vipavi in v Kotečniku, oboje je v redu.

Za konec pa še to, tu ste brez pričakovanj, je v Španiji cilj zlata medalja?

No, to bi bile moje sanje, ampak bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Pripravila: Mojca Breskvar

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.