Zlatne godine

Objavljeno: 1. Julij 2020 - 09:52
Komentarji: 0 komentarjev

Boris Čujić je eden od najprepoznavnejših hrvaških alpinistov srednje generacije in tudi eden od začetnikov športnega plezanja na Hrvaškem. Vendar pa se njegov prispevek hrvaškemu alpinizmu, predvsem v športnem plezanju, ne meri le z metri preplezanih sten. Po vsej Hrvaški je Čujić odkrival in opremil številna plezališča in s tem tudi veliko prispeval k popularizaciji športnega plezanja. Z večletnim udesjtvovanjem v Nacionalnem parku Paklenica je doprinesel k večji plezalni varnosti na tej priljubljeni destinaciji. Je avtor petjezičnih plezalnih vodnikov za Hrvaško in posebej za Paklenico (v hrvaščini, slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini).

V knjigi Zlatne godine (Zlata leta) se Čujić ozre na svojo štiridesetletno posvečenost verikali: od začetkov v Planinskem društvu Velebit do vzpona na eno najbolj znanih severnih sten v Alpah; od plezališča na Okiću do prvenstvenih smeri v Anića kuku; od toplega biokovskega apnenca do rumenega granita El Capitana v Kaliforniji. Vendar knjiga ne govori le o njem, je tudi knjiga o generaciji odličnih plezalcev, ki so zaznamovali osemdeseta in devetdeseta leta prejšnjega stoletja, med katerimi je tudi veliko Slovencev.

Danes je Čujić na pragu šestdesetih, vendar s svojimi vzponi še vedno „vrže rokavico v obraz“ številnim mlajšim plezalcem. In kar je najpomembnejše, še vedno se neizmerno veseli vsakega trenutka v steni, in kot pove ime njegove smeri Never Ending Story, nima namena odnehati. Zgleda, da je še vedno v zlatih letih, ko gre za plezanje.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.