Za prvomajske v Chamonix

Objavljeno: 5. Maj 2016 - 21:43
Komentarji: 0 komentarjev

Nejc Štumberger in Dejan Korez (AO Kozjak) plezala v Zahodnih Alpah.

Z razliko od velike večine plezalcev, ki so prvomajske praznike preživeli južneje od Slovenije, sta se Nejc in Dejan "pretegovala" zahodneje.

Tako gre njuno poročilo: "Prvi dan opoldne odrineva z gondolo na Midi ter do koče Cosmique, ki je bila najina baza. Pričakajo naju nič kaj spomladanske razmere. Meter svežega snega, mraz ter močan veter. Prav tako smo v koči, ki je sicer kar obljudena zgolj 3 naveze. Po noči, ki je začuda minila brez glavobola, termometer zjutraj na koči kaže -19, veter pa je še močnejši. Z smučmi se podava preko Valle Blanche v vzhodno steno Mont Blanc du Tacula, ki je v zavetrju. Žal pa naju ustavi ogromna količina snega in po skoraj 2 urah gaženja do višine prsi, ko prideva komaj do krajne zevi, se odločiva da zadevo preloživa na ugodnejše razmere. Ker je dan dolg, midva pa željna plezanja, izbereva alternativo ter v Pointes Lachenal preplezava smer Pellissier Gully. Sprva spet nekaj gaženja do strmega dela, potem pa naju pričaka odličen led, ter proti vrhu lepo kombinirano plezanje v granitu. Spust z abzajli nazaj pod smer, ter nazaj na toplo v kočo (povratek nazaj do koče z zlomljeno vezjo in odlepljenimi psi na smučeh je pa spet poglavje zase). Naslednje jutro se veter končno malce umiri, preganja pa naju zadnja gondola iz Midija, tako da skupaj s "sotrpini" iz AO Domžale (Niko in Aleš), ki prideta na kočo večer predtem, skupaj preplezamo hitro dostopen Chere Couloir v Triange du Tacul. Lepa klasika, v odličnih lednih razmerah. Kakorkoli...tudi ko napoved in razmere niso najboljše, se splača it v Cham, saj se vedno najde nekaj za potešitev zimskih apetitov."

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.