Venera in Jupiter na Krku

Objavljeno: 11. Maj 2016 - 21:55
Komentarji: 0 komentarjev

Dve novi smeri naveze Perme-Kovačevič nad Baško.

Baška, Hlam (461 m), južna stena;
JUPITER, IV+/III, 4 raztežaji, 120 m, 2 h;
Prva plezala Mijo Kovačevič - Mičo in Karmen Perme 30.04.2016

Dostop: iz Baške po asfaltirani poti preko glavne ceste za FKK kamp, v hrib v smeri cerkve Sv.Ivana, do odcepa za razgledišče Zakam. Levo po makadamski cesti nekaj sto metrov, skozi žično ogrado (vrata) do razcepa poti na planini Ispod Zakama. Desno po planinski poti za smer Plato Mjeseca do grebena.

Opis: Vstop desno ob drevesu in markaciji. Navzgor in naprej v desno po polici do manjšega amfiteatra. V njegovem centru po razčlembah strmo navzgor do krajše previsne zapore pod vrhom. Čez njo po desni (IV+) in naravnost navzgor na izravnavo do manjše votline v desni, sidrišče. 2.R blago v desno do pokončnejše stene in zajed v desni. Po spodnji zajedi navzgor, v levo čez rebro - strm skok (IV+), naprej navzgor do večjega drevesa, sidrišče. 3.R navzgor v levo do pokončnejše stene, naravnost navzgor (IV) v lažji svet, sidrišče. 4.R do naslednjih skal, naravnost navzgor čez žično ograjo v levi (strmo), naprej do vrha stolpa v lažji svet, zaključno sidrišče.

Sestop: poplezamo naprej do vrha planote (I-II), v desno preko kamnitih ograd in pašnikov v smeri Platoja Mjeseca, do najširšega amfiteatra ter po njemu navzdol na markirano planinsko pot št. 11 (smer Baška).

Opombe: Potrebna oprema: klini, set metuljev in zatičev. Smer JUPITER je neopremljena. Poteka po delikatnem divjem svetu desno pod izrazito nažaganem grebenu. Razen dela odseka prvega raztežaja je kamnina dokaj razpokana in naložena. Nevarnost padanja kamenja ob obremenitvah na planinsko pot!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baška, Hlam (461 m), južna stena;
VENERA, IV+/III, 4 raztežaji, 100 m, 2:30 h;
Prva plezala Mijo Kovačevič - Mičo in Karmen Perme 30.04.2016

Dostop: iz Baške po asfaltirani poti preko glavne ceste za FKK kamp, v hrib v smeri cerkve Sv.Ivana, do odcepa za razgledišče Zakam. Levo po makadamski cesti nekaj sto metrov, skozi žično ogrado (vrata) do razcepa poti na planini Ispod Zakama. Levo po ozki stezici, skozi vrata v ograji, nato desno po brezpotju do sten.

Opis: Vstop je izrazit tri metre visok kaminček v desnem robu spodnjih, malenkost previsnih platastih skal tik nad planino. Varujemo na široki polici, odmaknjeni od vpadnice. Pod previsnim detajlom nad kaminčkom je klin (IV+). Blago levo navzgor, čez poličko v naslednji skok (IV+), naprej proti vrhu v lažji svet. Levo pod manjšim stebrom sidrišče. 2.R naravnost čez steber (III), v desno po polici do poševne zajede, po njej navzgor do prehoda v lahek svet, sidrišče. 3.R krajši, skoraj pohoden raztežaj do zgornje glave. Sidrišče zadnjega, 4.R na varnem mestu, navzgor proti spodjedeni glavi, v desno polovico. Čez previs (IV), po zajedi navzgor do lažjega sveta, zaključno sidršče.

Sestop: blago levo v smeri vrha, preko prvega ožjega žleba, naprej do širše grape. Mestoma plezalno po njej navzdol I-II; ali navzgor do vrha Hlama, ter v desno po markirani pohodniški poti št.11 navzdol (smer Baška).

Opombe: Potrebna oprema: klini, set metuljev in zatičev. Smer VENERA ima vstopni klin in je neopremljena. Poteka po delikatnem divjem svetu v smeri spodjedene kopaste glave pod vrhom Hlama. Ključnih mest je zaradi nevarno razpokane kamnine več. Nevarnost padajočega kamenja ob obremenitvah! Nezahteven je tretji raztežaj.

Več informacij najdete tukaj >>>

Vir in fotografije: Mijo Kovačevič.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.