Tri Skalaške v enem dnevu

Objavljeno: 22. Avgust 2019 - 08:09
Komentarji: 0 komentarjev

Matevž Štular in Bor Levičnik (oba AO Ljubljana-Matica) sta preplezala trilogijo Skalaških smeri v Špiku, Škrlatici in Triglavu v enem dnevu.

Od avta pod Špikom do zaključka v Vratih sta potrebovala 17 ur. Tako Štular, kot Levičnik sta bila člana letošnje SMAR-ove odprave v Zanskar, ki se je pred dnevi vrnila domov. 

Plezala sta Skalaško smer v Špiku (V-, 500 m) - Skalaški steber v Škrlatici (V-/IV, 500 m) - Skalaško z Ladjo v Triglavu (V+, 1000 m). Omenjene smeri so nastale med leti 1929-1931 in povsod je imele glavno vlogo Pavla Jesih, alpinistka, ki je v poznih dvajsetih in prvih tridesetih letih 20. stoletja spadala med sam vrh svetovnega ženskega alpinizma. Pavla, ki je skupno preplezala 18 prvenstvenih smeri, je rada z poimenovanjem le teh poudarila svojo pripadnost Turiskovskemu klubu Skala (TKS), katerega članica je bila. Tako imamo danes kar nekaj Skalaških smeri.

Vir in fotografije: Matevž Štular

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.