»Trden kakor skala je slovenski rod. Kvišku kakor skala, vodi naša pot«

Objavljeno: 1. Februar 2021 - 12:42
Komentarji: 0 komentarjev

Pogovor ob 100-letnici ustanovitve planinsko-športne in kulturno-vzgojne organizacije Turistovskega kluba Skala.

»Skala, divja skala,
kras gorenjskih gor.
Skala, divja skala, 
ti vedno boš nam vzor.
Trden kakor skala 
je slovenski rod.
Kvišku kakor skala,
vodi naša pot.« (skalaška himna)

Na Slovenskem je v obdobju med obema vojnama delovala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija imenovana Turistovski klub Skala ali krajše TKS. Skala je bila ustanovljena 2. februarja 1921 in letos obeležujemo 100. obletnico njene ustanovitve. Klub je bil izjemno pomemben za razmah smučanja, sankanja, krajinskega (gorskega) fotografiranja in snemanja filmov (prvi slovenski celovečerni film V kraljestvu Zlatoroga), predvsem pa alpinizma pri nas.
Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini in nasploh športni zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je TK Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Če pa bi morali, bi zagotovo izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost. 

V spodnjem pogovoru o Skali in njeni dediščini so govorili doc. dr. Peter Mikša (FF UL), doc. dr. Tomaž Pavlin (FŠ UL), dr. Borut Batagelj (Zgodovinski arhiv Celje), prof. Jernej Šček (Tržaški licej Franceta Prešerna) in Jure K. Čokl (Radio Prvi).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.